Sajdr je lehký kvašený nízkoalkoholických ovocný nápoj. Vyrábí se fermentováním (obvykle) 100% jablečné šťávy. Neprávem bývá označován i jako "pivo s jablky". Sídr však nemá nic společného ani s pivem, ani s radlerama. Nepatří ani mezi ovocná vína, i když k nim má blízko.
Ty nejlepší sajdry se vyrábějí pouze ze 100% jablečné šťávy v procesu přirozeného kvašení, bez přidaného cukru, barviv a aromat. Pravý jablečný sídr, který prošel poctivou výrobou tvoří šťáva ze směsí jablek - ta chutí unikátně pro každou značku, výrobce a často dokonce i produkt. Skuteční mistři na výrobu cidru zvládnou celý proces výroby pouze vzájemným vyvažováním sladké a kyselé chuti šťávy z různých odrůd jablek. Existují však i speciální edice, které najdete i v našem e-shopu a které kromě jablečné šťávy obsahují taky menší podíl malinové, borůvkové nebo jiné ovocné šťávy.
Chcete-li zkusit všechny speciality, ochutnejte i hruškový perry cider (nebo také známý jako pear cider), který je zvláštní kapitolou v rodině ciderových nápojů. Hruškový sajder totiž oproti jiným ovocným cidrum nemá základ z jablečné šťávy, ale vyrábí se přímo fermentováním 100% hruškové šťávy.
Co země, to jiný recept na výrobu, jiný obsah alkoholu, jiná chuť a dokonce i výslovnost názvu tohoto nápoje. Mluvit mu tak klidně můžete cider, sajdr nebo-li i cidra. Vyzkoušet můžete suché, polosladké, sladké sajdry, ale i perlivý cidre typický pro Francii.
Správný způsob jak se pije cidr v letním období je na ledě, nebo chlazený. Sajder také perfektně doladí i míchané drinky. V zimním období si z něj klidně připravte horký jablečný svářák s vašimi oblíbenými kořením. Gurmánům ho doporučujeme kombinovat zejména se sýrem. Jestli chcete nejenom jablečné cidre vyzkoušet i při vaření, vyplatí se je přilévat do marinád nebo nima podlévat kachní, kuřecí a vepřové maso.
...zjistit více skrýt