Piccini Brunello di Montalcino DOCG 2016
Piccini Brunello di Montalcino DOCG (ročník 2016) je italské červené víno vyrobené ze 100 % podílu hroznů odrůdy Sangiovese Grosso, pozdní ruční sběr, vinařská oblast Montalcino, Itálie (nadmořská výška 350 m n.m.).
Hrozny pro výrobu tohoto vína se ručně sbírají během pozdního léta až v momentě, kdy dosahují perfektní zralost, většinou tedy až v říjnu. Následně se nechávájí fermentovat 10-12 dní v tancích z nerezové oceli. Komplexní víno, jakým je i Piccini Brunello di Montalcino svůj šarm však následně až při zrání, během kterého čerstvě zkvašený víno dozrává a pomalu absorbuje vůni a chuťové tóny z dřevěných sudů. Toto červené víno ke své dokonalosti zrálo až 20 měsíců v dubových sudech, další 4 měsíce v barikových sudech, následně strávilo 24 měsíců uskladněné při kontrolované teplotě a dalších 6 měsíců již závěrečně odpočívalio naplněné v láhvi. Mezi pravé milovníky vína se tak dostává celkově až 5 let po sklizni hroznů.
Barva: tmavočervená, na pohled téměř neprůhledná
Vůně: trvanlivá a zaoblená s komplexními, a zároveň intenzivními a nóbl tóny lékořice a zralých černých třešní
Chuť: plná, zralá a pikantní chuť nejtmavšího ovoce s hladkými taniny odhalujícími svou elegantní chuť a kaštanově-ovocný, dlouhý závěr
Toto toskánské červené víno se skvěle hodí k zvěřině a zralým sýrům. Podávejte při teplotě 18 °C.