Články o víně

Víno patří mezi nejstarší a nejoblíbenější nápoje lidstva. V našich článcích o víně se dozvíte více o jeho historii, odrůdách, vinařských regionech i známých značkách. Přinášíme tipy na degustaci, recenze vín a doporučení, jak si vybrat víno na speciální příležitosti i běžný den.

Jak připravit dokonalý punč!
Jak připravit dokonalý punč!
Punč – nápoj, který spojuje svět Punč má dlouhou historii a dodnes zůstává symbolem přátelství, tepla a společenských okamžiků. Jeho název pochází z indického slova pañch („pět“) – podle pěti základních ingrediencí: alkoholu, cukru, citrusů, vody a koření. Do Evropy se dostal v 17. století díky obchodníkům Britské Východoindické společnosti a rychle se stal oblíbeným na oslavách i v zimních…
SVAŘENÉ VÍNO – vůně zimy ve sklenici
SVAŘENÉ VÍNO – vůně zimy ve sklenici
Když venku začne být zima a vzduch voní po skořici, hřebíčku a citrusových plodech, je čas na svařené víno. Tento nápoj, jehož historie sahá až do starověkého Říma, je dnes nedílnou součástí zimních trhů, svátků a útulných večerů doma. Svařené víno není jen o chuti, ale také o atmosféře – o teple, které přináší vašim rukám i duši. Jak vzniklo svařené víno Svařené víno má své kořeny v antice –…
Cava: Španělský klenot mezi šumivými víny
06. 06. 2025
Cava: Španělský klenot mezi šumivými víny
Cava je šumivé víno ze Španělska, které si získalo popularitu svou kvalitou, bohatou chutí a jedinečným charakterem. Pochází zejména z regionu Penedès v Katalánsku, ačkoli jeho výroba je povolena i v jiných částech země. Je to víno, které se tradičně spojuje s oslavami, ale jeho historie a výrobní proces nabízejí mnohem více než jen bublinky ve sklenici. Historie výroby Cavy Cava se začala…
Z rýžových polí do světa: Cesta saké
24. 04. 2025
Z rýžových polí do světa: Cesta saké
Saké, tradiční japonský alkoholický nápoj z kvašené rýže, má bohatou historii starou více než 2000 let. Od skromných počátků jako náboženského obětního nápoje se vyvinul v symbol japonské kultury a řemeslné zručnosti. Původ a historický vývoj Saké vzniklo v období Yayoi (cca 300 př. n. l. - 300 n. l.), kdy se do Japonska dostalo pěstování rýže z Číny a Koreje. První formy saké, známé jako…
Elixír bez promile: Tajemství výroby nealkoholického vína
12. 08. 2024
Elixír bez promile: Tajemství výroby nealkoholického vína
Máte rádi nealkoholické víno? Chcete vědět, jak se vyrábí? Přečtěte si náš článek!
Různé typy sklenic na víno: jak si z nich vybrat?
09. 05. 2017
Různé typy sklenic na víno: jak si z nich vybrat?
Kvalitnímu vínu odolá jen málokdo. Ať už máte rádi červené, bílé nebo šumivé víno, měli byste vědět, v jakých sklenicích nejlépe vynikne jejich jedinečná chuť. Možná vás nikdy nenapadlo, že může existovat více druhů sklenic na víno. Pravdou však je, že se v určitých detailech skutečně liší. Tvar sklenice je pro kvalitu vína (ale i jiného alkoholu) velmi důležitý. Záleží na jejím materiálu,…