Stránka je v testovacím provozu a nákup není možný. Děkujeme za pochopení.

Pro zlepšení našich služeb používáme cookies. O jejich používání a možnostech nastavení se dozvíte více v části ochrana soukromí Rozumím
+421 901 720 720

Rum

Zavřít
Zavřít
Zavřít
Zavřít
Zavřít
Zavřít
filtr produktů:
Řazení:
Rum
Rum

Rum je destilát z cukrové třtiny. Staletími se vykrystalizovalo množství druhů bílého a tmavého rumu. Dnes je již každému jasné, že nápoj kdysi u nás zvaný Tuzemský rum vůbec není rum, ale směs zředěného lihu (vyrobeného z brambor, obilí či řepné melasy) a rumové esence. Historie pravého rumu sahá až do starověku. Archeologové se domnívají, že prototyp tohoto destilátu byl znám již ve staré Číně a Indii. Rum jaký známe dnes vznikl v 17. století, kdy černí otroci na karibských třtinových plantážích zjistili, že melasu - vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny - mohou prokvasit na alkohol. A pak to už šlo, výrobní proces se rychle zdokonalil a první rum byl na světě. Karibik se najednou stal proslulou "rumovou" oblastí. Zanedlouho přišli rumu na chuť v Severní Americe. První výrobna zde vznikla ještě v 17. století na Staten Islandu v New Yorku. Dnes jsou všechny pravé rumy výsledkem fermentace a kvalitní destilace melasy z cukrové třtiny. Při destilaci vzniká čirá tekutina. Zlaté až hnědé zabarvení, jinou vůni a příchuť získává rum v průběhu zrání v dřevěných, načastejšie dubových sudech, někdy i díky karamelu, který se do rumu přidává. Nápoj plněný do lahví nepochází z jedné "várky" třtiny, je to směs různých rumů namíchaná tak, aby dosáhla vlastní a stálou chuť. Rumy nedělíme jen podle zabarvení, ale i podle země původu. Ty ze španělsky mluvících zemí jsou charakteristické svou čistou hladkou chutí, tmavší rumy z anglofonních zemí vynikají plnou chutí s hořkým melasový podtextem. Dražší rumy z frankofonního světa si zas zachovávají originální chuť cukrové třtiny. Domovinou rumu je Karibik, slavný je však především rum z Jamajky a Kuby. Tradičním producentem začíná úspěšně konkurovat rum z jiných koutů světa, kde se výrobci orientují na nové trendy. Důraz již nekladou na zrání, ale na technologii výroby. Moderní rumy (např. Z ostrovů Reunion a Mauricius) jsou "čerstvější". Nejen vinařský glóbus je tedy rozdělen na Starý a Nový svět ...

...zjistit více skrýt