Tequila je ikonický mexický alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila ve státě Jalisco. Destiluje se z 8–10 let starých rostlin agáve tequilana Weber (modrá agáve) a obvykle obsahuje 38–40 % alkoholu. Patří mezi nejznámější…
Tequila je ikonický mexický alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila ve státě Jalisco. Destiluje se z 8–10 let starých rostlin agáve tequilana Weber (modrá agáve) a obvykle obsahuje 38–40 % alkoholu. Patří mezi nejznámější destiláty na světě a symbolizuje autentickou chuť Mexika.
Původ a výroba
Tequila se smí vyrábět pouze v pěti oblastech Mexika – v celém státě Jalisco a v částech států Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas.
Pěstování agáve a samotná výroba tequily jsou v Mexiku přísně regulovány zákonem a kontrolovány regulačním úřadem CRT (Consejo Regulador del Tequila).
Typy tequily podle složení
Rozlišujeme dva základní typy:
Tequila 100 % agáve – čistý destilát z modré agáve bez přidaných látek. Jedná se o prémiovou kategorii dostupnou ve verzích Blanco, Reposado, Añejo a Extra Añejo. Tequila Mixto – lihovina vyráběná z agáve a cukrové třtiny. Má jemnější aroma agáve a méně komplexní chuť.
Druhy tequily podle zrání
Tequila Blanco – čirá, nevyzrálá tequila s výraznou chutí agáve. Tequila Reposado – zraje 2–12 měsíců v dubových sudech, získává zlatavý odstín a jemnost. Tequila Añejo – zraje 1–3 roky, má bohatou chuť s tóny dřeva, vanilky a koření. Tequila Extra Añejo – nejzralejší a nejkomplexnější, zraje více než 3 roky, s tmavou barvou a dlouhou dochutí.
Způsob servírování
Tequily 100 % agáve se v Mexiku pijí čisté nebo v kombinaci se šťávou Sangrita – ovocno-zeleninovým mixem, který zvýrazňuje chuť. V České republice se však běžně podává Tequila Mixto se solí a citronem.
Tequila je ikonický mexický alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila ve státě Jalisco. Destiluje se z 8–10 let starých rostlin agáve tequilana Weber (modrá agáve) a obvykle obsahuje 38–40 % alkoholu. Patří mezi nejznámější…
Tequila je ikonický mexický alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila ve státě Jalisco. Destiluje se z 8–10 let starých rostlin agáve tequilana Weber (modrá agáve) a obvykle obsahuje 38–40 % alkoholu. Patří mezi nejznámější destiláty na světě a symbolizuje autentickou chuť Mexika.
Původ a výroba
Tequila se smí vyrábět pouze v pěti oblastech Mexika – v celém státě Jalisco a v částech států Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas.
Pěstování agáve a samotná výroba tequily jsou v Mexiku přísně regulovány zákonem a kontrolovány regulačním úřadem CRT (Consejo Regulador del Tequila).
Typy tequily podle složení
Rozlišujeme dva základní typy:
Tequila 100 % agáve – čistý destilát z modré agáve bez přidaných látek. Jedná se o prémiovou kategorii dostupnou ve verzích Blanco, Reposado, Añejo a Extra Añejo. Tequila Mixto – lihovina vyráběná z agáve a cukrové třtiny. Má jemnější aroma agáve a méně komplexní chuť.
Druhy tequily podle zrání
Tequila Blanco – čirá, nevyzrálá tequila s výraznou chutí agáve. Tequila Reposado – zraje 2–12 měsíců v dubových sudech, získává zlatavý odstín a jemnost. Tequila Añejo – zraje 1–3 roky, má bohatou chuť s tóny dřeva, vanilky a koření. Tequila Extra Añejo – nejzralejší a nejkomplexnější, zraje více než 3 roky, s tmavou barvou a dlouhou dochutí.
Způsob servírování
Tequily 100 % agáve se v Mexiku pijí čisté nebo v kombinaci se šťávou Sangrita – ovocno-zeleninovým mixem, který zvýrazňuje chuť. V České republice se však běžně podává Tequila Mixto se solí a citronem.