V baru si Armagnac objednávají jen fajnšmekři, protože mnohem slavnějším alkoholem vyrobeným z hroznů je o něco V baru si Armagnac objednávají jen fajnšmekři, protože mnohem slavnějším alkoholem vyrobeným z hroznů je o něco dražší koňak. Původ armaňaku (franc. Armagnac) třeba hledat v Gaskoňském, které proslavil i mušketýr D'Artagnan či Cyrano z Bergeracu. Armagnac jako starší bratr koňaku se poprvé objevuje v písemné zmínce z roku 1411, o koňaku se psalo až o 200 let později. Armagnac se během jediné postupné destilace přeměňuje na voňavý nápoj plný vinného základu. Jeho unikátnost tvoří 5 základních faktorů - podnebí, půda, odrůdy révy, destilační proces a proces zrání. Podnebí a půda dodávají vybraným odrůdám révy specifickou chuť, typickou jen pro tři malé oblasti Gaskoňska. Zákon ze dne 25. května 1909 nařizuje, že Armagnac se může vyrábět pouze na územích Bas Armagnac, Tenaréze a Haut Armagnac. Pálenky se ve středověku využívaly převážně jako léčiva účinné proti stárnutí, nechutenství, slabosti, zádumčivosti, senilitě, či impotenci. Většinu těchto blahodárných účinků potvrdil i moderní výzkum univerzity v Bordeaux. Příkladem toho jsou i Gaskonci. Ti sice mají rádi nezdravé, těžké a mastné jídla, přesto patří k nejzdravější, nejspokojenější a najdlhovekejšej populaci nejen ve Francii, ale iv celé Evropě.
...zjistit více skrýt