Bloody Mary – recept krok za krokem

Bloody Mary je jedním z nejikoničtějších koktejlů 20. století, ale její původ je opředen několika příběhy. Nejčastěji se za místo vzniku považuje Harry’s New York Bar v Paříži, kam chodili američtí expati během prohibice. Právě tam měl barman Fernand Petiot kolem roku 1921 poprvé smíchat vodku s rajčatovou šťávou. Nápoj byl jednoduchý, ale osvěžující – a rychle si získal popularitu. Když se Petiot ve 30. letech přestěhoval do New Yorku a pracoval v hotelu St. Regis, začal Bloody Mary postupně vylepšovat. Přidal koření, Tabasco a worcester – a tak vznikla verze, kterou známe dodnes. Američané si drink oblíbili zejména jako „lék“ po prohýřené noci a stal se neodmyslitelnou součástí brunchové kultury.
Původ samotného názvu není úplně jasný. Jedna teorie tvrdí, že koktejl je pojmenován po královně Marii I. Tudorovně, známé pod přezdívkou „Bloody Mary“ kvůli její krutovládě. Jiná verze říká, že jméno dostal podle barmanky Mary z chicagského baru „Bucket of Blood“. A podle některých hostů v Paříži měl koktejl svou barvou připomínat zakrvácenou tvář jejich známé jménem Mary.
Od poloviny 20. století se Bloody Mary stal ikonou barové kultury a dodnes je považován za „snídaňový koktejl“. Často se podává nejen s klasickou ozdobou – celerovou natí a citronem – ale i s kreativními doplňky jako slanina, krevety či dokonce mini sendviče. Díky své univerzálnosti a charakteristické chuti zůstává Bloody Mary jedním z nejoblíbenějších míchaných drinků na světě.
Přinášíme vám recept, tipy a variace, jak si jej snadno připravit doma.
Ingrediencie:
-
50 ml Mamont vodka
-
90 ml rajčatová šťáva (nejlépe hustší)
-
15 ml citronová šťáva
-
2–3 kapky worcesterské omáčky
-
2–3 kapky Tabasca (nebo podle chuti)
-
Špetka soli a černého pepře
-
Volitelně: špetka křenu nebo celerové soli
Objevte i další oblíbené značky vodky: Absolut, Russian Standard, Finlandia.
Postup přípravy Bloody Mary
-
Do šejkru vložte led a nalijte všechny ingredience.
-
Jemně protřepejte (nebo jen promíchejte ve sklenici, pokud nechcete pěnu).
-
Přelijte do vysoké sklenice s ledem.
-
Ozdobte stonkem celeru, plátkem citronu nebo cherry rajčetem na špejli.
Tipy a variace
-
Extra twist s Mamont vodkou: má jemný „chlebový“ tón a mírně nasládlý dozvuk – skvěle se hodí trochu láku z nakládané okurky nebo špetka uzené papriky.
-
Pálivější verze: přidejte více Tabasca nebo čerstvě nastrouhaný křen.
-
Virgin Mary: úplně vynechte vodku – ideální nealko varianta.
-
Změna základního alkoholu: zkuste Bloody Mary s ginem nebo tequilou pro jiný charakter drinku.
Všechny suroviny na Bloody Mary a další koktejly najdete v naší kategorii Vodka a v sekci Míchám doma – recepty.