Calvados je ušlechtilá jablečná pálenka vyráběná v regionu Calvados na jihu francouzské Normandie. Historie názvu calvados sahá až do roku 1588. V tomto roce ztroskotala na skalnatém pobřeží Normandie španělská loď El Calvados. Skály pobřeží byly…
Calvados je ušlechtilá jablečná pálenka vyráběná v regionu Calvados na jihu francouzské Normandie. Historie názvu calvados sahá až do roku 1588. V tomto roce ztroskotala na skalnatém pobřeží Normandie španělská loď El Calvados. Skály pobřeží byly od ztroskotání nazývané calvados. Postupným šířením se název přesunul až na pobřeží. Dodnes se žádná jiná jablečná pálenka vyrobená mimo region Calvados nesmí označovat jako Calvados. Pro výrobu calvadosu jsou právní normy, které předepisují dvojitou destilaci zkvašeného jablečného moštu a minimálně dvouleté zrání v sudech z dubového dřeva. Platí zásada, že čím déle zraje, tím získává lepší, plnohodnotnější chuť s typickou příměsí jablek, dřeva, vanilky a mandlí. Jablka pro mošt se vybírají zvlášť pečlivě. V receptuře uvádí poměr odrůd 30% sladkých, 30% hořkých a 40% kyselých plodů sklizených výlučně v Normandii. Pro získání odlišných chutí jsou však možné i jiné kombinace. Na 1 litr destilátu třeba 18 kg jablek. V dnešních bio-časech potěší, že calvados neobsahuje žádné chemické přísady. Můžeme ho podávat jako aperitiv před jídlem nebo jako digestiv po jídle na podporu trávení. Rozlišujeme ho podle značení: Fine, Trois étoiles ***, Trois pommes - nejmladší calvados, který ve směsi zrál minimálně 2 roky. Vieux, Réserve - nejmladší calvados, který ve směsi zrál minimálně 3 roky. VO, Vieille Réserve, VSOP - nejmladší calvados, který ve směsi zrelminimálne 4 roky a nakonec XO, Napoléon, Extra, Hors d'Age, Age Inconnu - nebo i nejmladší calvados, který ve směsi zrál minimálně 6 let.
Calvados je ušlechtilá jablečná pálenka vyráběná v regionu Calvados na jihu francouzské Normandie. Historie názvu calvados sahá až do roku 1588. V tomto roce ztroskotala na skalnatém pobřeží Normandie španělská loď El Calvados. Skály pobřeží byly…
Calvados je ušlechtilá jablečná pálenka vyráběná v regionu Calvados na jihu francouzské Normandie. Historie názvu calvados sahá až do roku 1588. V tomto roce ztroskotala na skalnatém pobřeží Normandie španělská loď El Calvados. Skály pobřeží byly od ztroskotání nazývané calvados. Postupným šířením se název přesunul až na pobřeží. Dodnes se žádná jiná jablečná pálenka vyrobená mimo region Calvados nesmí označovat jako Calvados. Pro výrobu calvadosu jsou právní normy, které předepisují dvojitou destilaci zkvašeného jablečného moštu a minimálně dvouleté zrání v sudech z dubového dřeva. Platí zásada, že čím déle zraje, tím získává lepší, plnohodnotnější chuť s typickou příměsí jablek, dřeva, vanilky a mandlí. Jablka pro mošt se vybírají zvlášť pečlivě. V receptuře uvádí poměr odrůd 30% sladkých, 30% hořkých a 40% kyselých plodů sklizených výlučně v Normandii. Pro získání odlišných chutí jsou však možné i jiné kombinace. Na 1 litr destilátu třeba 18 kg jablek. V dnešních bio-časech potěší, že calvados neobsahuje žádné chemické přísady. Můžeme ho podávat jako aperitiv před jídlem nebo jako digestiv po jídle na podporu trávení. Rozlišujeme ho podle značení: Fine, Trois étoiles ***, Trois pommes - nejmladší calvados, který ve směsi zrál minimálně 2 roky. Vieux, Réserve - nejmladší calvados, který ve směsi zrál minimálně 3 roky. VO, Vieille Réserve, VSOP - nejmladší calvados, který ve směsi zrelminimálne 4 roky a nakonec XO, Napoléon, Extra, Hors d'Age, Age Inconnu - nebo i nejmladší calvados, který ve směsi zrál minimálně 6 let.