Blog Svět nápojů – články o rumu, whisky, víně a míchaných drincích
Na blogu Svět nápojů najdete články, které vás provedou světem prémiového alkoholu. Objevte průvodce výběrem whisky, rumu či vína, tipy na degustaci i recepty na míchané drinky. Sledujte novinky, trendy a příběhy značek, které tvoří kulturu pití.
Naučte se správně ochutnávat whisky, krok za krokem. Odborné tipy ohledně aroma, vůně a chuti whisky. Objevte svět whisky se Světem nápojů.
Původní receptura na Aperol je přísně tajná a chráněná, takže je nemožné vyrobit autentickou kopii. To však neznamená, že si nemůžeme vytvořit vlastní domácí variantu, která se chuťově blíží tomuto ikonickému likéru. Základem je kombinace citrusové svěžesti, jemné sladkosti a typické bylinné hořkosti.
Ingredience:
250 ml neutrálního alkoholu (vodka nebo čistý destilát, ideálně kolem 40…
Co je Aperol? Jak vznikl a kdo ho vynalezl? Mohu si ho připravit doma? Řekneme vám vše, co potřebujete vědět!
Recept na Aperol Spritz
Ingredience:
3 díly Prosecco (nebo jiného suchého šumivého vína)
2 díly Aperol nebo nealkoholická verze – Undone
1 díl sodové vody / perlivé vody
Led
Plátek pomeranče na ozdobu
Postup:
1. Naplňte sklenici (nejlépe velkou sklenici na víno) ledem.
2. Přidejte Prosecco. Doporučení: Prosecco DOC Brut – svěží, suché, šumivé, vhodné pro míchané nápoje. Extra Dry…
11. 09. 2025
Jak číst etiketu na láhvi whisky? Co znamenají pojmy jako „single malt“, „NAS“ a „non-chill filtered“? Mnoho milovníků whisky si při výběru nových láhví klade tyto otázky.
V tomto slovníčku najdete vysvětlení základních pojmů, které se objevují na etiketách lahví whisky. Láhev whisky není jen designovým doplňkem vašeho baru, ale také vizitkou palírny a malou encyklopedií, pokud víte, jak ji…
02. 09. 2025
Na slovenském trhu se objevil nový produkt, který se nebojí jít proti proudu. Jon Rye Wanted je zbrusu nová whisky, která se nesnaží konkurovat skotským nebo irským legendám s jejich historií a mýty. Místo nekonečných příběhů o rodokmenu a starých sudech přináší něco odvážnějšího – čistou chuť a rebelský přístup.
Jak vlastně vznikla?
Myšlenka vytvořit slovenskou whisky bez „povinného“ původu…
27. 08. 2025
Proč je whisky z ostrova Islay rašelinová? Objevte, jak rašelina ovlivnila chuť whisky na tomto ostrově a proč je dnes tato oblast kultovním místem pro výrobu skotské whisky.
01. 08. 2025
V pulzujícím srdci Los Altos de Jalisco, kde se země setkává s modrou oblohou a duše Mexika probouzí vzrušující melodie mariachi hudby, se zrodila La 7 Vidas Tequila Blanco a Reposado – nejen duch, ale zážitek, který je třeba prožít, pocítit a sdílet.
La 7 Vidas, vyrobená s vášní a mistrovstvím z destilované modré agáve, je dokonalou poctou mimořádné kráse a kultuře země, která pěstuje nadčasové…
14. 07. 2025
Black Tot Day: Zánik staleté tradice námořnického rumu
Bez ohledu na počasí přináší vrcholící léto některým starším členům královského námořnictva jeden pochmurný den plný zamyšlení. Tím dnem je 31. červenec, známý jako „Black Tot Day“. Právě v tento den v roce 1970 skončila staletá tradice vydávání rumu námořníkům na britských válečných lodích. Na lodích a v…
06. 06. 2025
Cava je šumivé víno ze Španělska, které si získalo popularitu svou kvalitou, bohatou chutí a jedinečným charakterem. Pochází zejména z regionu Penedès v Katalánsku, ačkoli jeho výroba je povolena i v jiných částech země. Je to víno, které se tradičně spojuje s oslavami, ale jeho historie a výrobní proces nabízejí mnohem více než jen bublinky ve sklenici.
Historie výroby Cavy
Cava se začala…
05. 06. 2025
Historie a počátky
Historie rumů Tanduay sahá až do roku 1854, kdy značka zahájila svou cestu na Filipíny. Tento rok je považován za zrod jedné z nejstarších a nejuznávanějších rumových společností na světě. Zakladatelem společnosti Tanduay byl Don Sebastian Sánchez de Tagle, který výrazně ovlivnil její identitu. Pod jeho vedením se společnost Tanduay zaměřila na vytvoření rumu, který by nejen…
24. 04. 2025
Saké, tradiční japonský alkoholický nápoj z kvašené rýže, má bohatou historii starou více než 2000 let. Od skromných počátků jako náboženského obětního nápoje se vyvinul v symbol japonské kultury a řemeslné zručnosti.
Původ a historický vývoj
Saké vzniklo v období Yayoi (cca 300 př. n. l. - 300 n. l.), kdy se do Japonska dostalo pěstování rýže z Číny a Koreje. První formy saké, známé jako…