Jak vybrat Gin?
Vybrat správný gin je skutečně umění. My vám však můžeme pomoci. Podívejte se s námi na stručnou historii vzniku tohoto tajemného nápoje!
Gin je alkoholický nápoj a jeho základními složkami jsou jalovcové bobule a obilí.
![Jak vybrat Gin?](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-header/landing_pages/e25d6c59e0001335d1ca94afc2f09ba8.png)
![](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-default/landing_page_items/abdbfd543e845c9c7caa476bc149d77b.jpg)
![Původ Ginu](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/fe1d66685144182cd58c323289ff4b74.png)
Její cesta začala v Nizozemsku v roce 1650, kdy ji objevil vynálezce Franz de le Boë, známý pod jménem Franciscus Sylvius. Sylvius, profesor medicíny na univerzitě v Leidenu, původně hledal levné diuretikum k léčbě ledvinových problémů.
Sylvius se rozhodl experimentovat a zkombinoval dvě diuretické složky - olej z jalovcových bobulí a obilný destilát. Z této kombinace vznikla směs, kterou nazval "genever" (z francouzského "genévrier" - jalovec). Tento nápoj, který angličtí vojáci nazývali "nizozemská guráž", se stal populárním i v Anglii a brzy byl považován za národní nápoj.
![Proces výroby ginu](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/7daae35a048f018408319dd2a82ddf13.jpg)
Výroba ginu začíná procesem kvašení, při němž přítomné kvasinky přeměňují cukernaté složky výchozí suroviny (v případě ginu například ječného sladu) na alkohol. Toho je však ve výsledné směsi málo, a proto se tekutina musí opakovaně destilovat - spolu s bylinami a kořením, které ginu dodávají jeho typické vlastnosti. Nejčastěji se používají tyto byliny a koření: jalovec, koriandr, levandule, andělika, máta, lékořice...
![Zajímavosť o ginu](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/c85f6bd8ff2eabb6ff18c8a439251622.png)
Z historického hlediska je zajímavé, že v 18. století Britové konzumovali tolik ginu, že byl považován za hlavní příčinu zločinnosti a úpadku společnosti. Slavný anglický malíř a rytec William Hogarth tuto společenskou situaci odsoudil ve svém díle Gin Lane. Tento čin také přispěl k přijetí zákona o ginu v roce 1751, jehož cílem bylo omezit konzumaci alkoholu v zemi.
![Gin Tonic - nejlepší nápoj na světě](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/9e916760adcbfe5cf83875a85a6c4b75.png)
Gin je základem mnoha míchaných nápojů, ale legendu z něj udělala až kombinace s tonikem. A to natolik, že slavný gin tonic má dokonce svůj vlastní mezinárodní den - 19. říjen. A jak už to u mnoha velkých objevů bývá, historii psala náhoda.
Když mezi britskými kolonizátory v Indii vypukla epidemie malárie, lékaři doporučili chininový tonik jako prevenci proti zákeřné nemoci. Problémem byla hořkost, ale vynalézaví vojáci rychle našli řešení - zředili ho vodou, cukrem, limetkou a ginem, mezi Brity nesmírně oblíbeným nápojem. Zbytek je historie, a protože od té doby uplynuly stovky let, gin tonic se mezitím z poměrně neinvenčního receptu stal jedním z nejvariabilnějších nápojů vůbec.
![Rozdělení ginů](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/0c8beec92565234e0e25f8bbb5c585f0.png)
- London Dry: tento typ, známý také jako "dry", je nejzákladnějším a nejrozšířenějším typem ginu. Vyrábí se z obilného lihu, který musí být ekologického původu. Po destilaci se ředí vodou na požadovanou sílu. Ačkoli název pochází z Londýna, není pravidlem, že se musí vyrábět v tomto městě.
- Genever neboli Navy, stařený gin: původní holandský gin, který vynalezl Dr. Sylvius, se vyrábí podobně jako whisky a zraje v dubových sudech. Tento typ ginu není vhodný k míchání do koktejlů a doporučuje se pít čistý nebo s ledem.
- Botanický gin: gin s aromatičtější vůní a chutí, při jehož výrobě se používá více koření a bylinek.
- Ochucený gin: Gin ochucený různým exotickým nebo bobulovým ovocem - malinami, jahodami, ananasem, mangem...
- Old Tom Gin: starý způsob výroby ginu z doby, kdy destilační proces ještě nebyl dokonalý a výsledkem byl drsný alkohol, do kterého se přidával cukr, aby se chuť zjemnila a byl lépe pitelný.