/
Příběh Sir Edmond

Příběh Sir Edmond

A je tu nový příběh! V našem březnovém měsíci příběhů se seznamte s prvním vanilkovou infuzovaným ginem - Sirem Edmondem!

Příběh Sir Edmond
Sir Edmond Gin
Sir Edmond Gin

Sir Edmond je cenově dostupný gin, který zboří všechny vaše předsudky a po prvním doušku roztančí vaše chuťové pohárky neodolatelnou vanilkovou chutí. Je precizně napuštěn bourbonskou vanilkou, která pochází z ostrova Réunion, kde ji pěstují místní farmáři bez použití jakýchkoli hnojiv a pesticidů.

 

Vanilka
Vanilka

Gin má výrazné vanilkové aroma s tóny citrusů, koření a jalovce, které vám vyrazí dech. Název ginu pochází od Edmonda Albiuse, který byl průkopníkem metody rychlého opylení květů vanilky.

Edmond Albius
Edmond Albius

Edmond Albius (asi 1829 - 9. srpna 1880) byl zahradník z Réunionu. Albius se narodil v otroctví a stal se významnou osobností v oblasti pěstování vanilky. Ve svých 12 letech vynalezl techniku rychlého a výnosného opylování vanilkových orchidejí. Albiusova technika znamenala revoluci v pěstování vanilky a umožnila výnosné pěstování Vanilla planifolia mimo její původní stanoviště (od Mexika po Brazílii).

Příběh chlapce a vanilky
Příběh chlapce a vanilky

Albiusův učitel, pan Beaumont, ho naučil základům botaniky, včetně toho, jak hnojit květiny. V roce 1841 Albius vynalezl metodu rychlého opylení vanilkové orchideje pomocí tenké tyčinky nebo stébla trávy a jednoduchého gesta palcem. Pomocí klacíku nebo stébla trávy rukama nadzvedne rostellum, chlopni, která odděluje samčí prašník od samičího stigmatu, a pak palci rozetře lepkavý pyl z prašníku na stigma.

Albiova metoda opylování rukama se používá dodnes, protože téměř všechna vanilka se opyluje ručně. Po Albiusově objevu se ostrov Réunion stal na čas největším světovým dodavatelem vanilky. Francouzští kolonisté použili Albiovu techniku k pěstování vanilky na Madagaskaru a Madagaskar je dodnes hlavním světovým producentem vanilky.

Příběh ginu
Příběh ginu

Ostrov Réunion, hlavní město vanilky na světě. Je tedy logické vytvořit gin na základě jedné z nejcennějších chutí v historii světa a botanické rostliny - vanilky. Při tvorbě tohoto skutečně osobitého ginu se jeho tvůrci inspirovali nejlepšími světovými šéfkuchaři vysoké kuchyně, kteří ke kulinářským kouzlům používají nejrůznější koření.

Mistři destilatéři shromáždili ty nejlepší ingredience vybrané s jediným cílem - podpořit vanilku, která lihovině dodává neobvyklý charakter. Gin vzniká precizním destilačním procesem za účasti jalovce, kořene anděliky, zázvoru, kardamonu a skořice. Tento destilát se pak několik týdnů infuzuje bourbonskou vanilkou, což má za následek změnu chuti ginu Sir Edmond.

Kombinace šesti botanických látek poskytuje milovníkům koktejlů i barmanům nesrovnatelný zážitek z pití, který vyžaduje neotřelý přístup a podněcuje inspiraci. Vanilka překonává přirozenou hořkost jalovce a mixologové jsou tak nuceni přehodnotit možnosti ginu při tvorbě nových koktejlů a znovuobjevování klasiky.

6 ingrediencií
6 ingrediencií

Bourbonská vanilka dodává ginu dobrodružnou duši. Nebýt pana Edmonda Albiuse, který se narodil na ostrově Réunion, vanilka by se možná nikdy nestala tak oblíbenou příchutí tohoto ginu.
Jalovce jsou aromatické "bobule", které nejsou skutečnými bobulemi, ale dužnatými šiškami se semeny. Pocházejí z Makedonie, která je jejich významným světovým producentem. Bobule dozrávají na podzim, kdy se jejich zelená slupka mění na fialovou.
Kořen anděliky má rád chlad a vlhko; nejraději roste v blízkosti vody. Pochází z Grónska. Původně se kořen anděliky pěstoval pro své výživné a léčivé vlastnosti, ale později si ho oblíbili výrobci ginu.
Kardamom je silné, voňavé koření, které se vyrábí z malých černých semen rostlin z čeledi Zingiberaceae. Kardamom pochází z Indie a dodnes se pěstuje ve velké části Asie, ale největším producentem je dnes Guatemala.
Zázvor je koření známé svou všestranností. Byl jedním z prvních koření, které bylo dovezeno z Orientu do Evropy. Sir Edmond používá zázvor, který se pěstuje až v Nigérii.
Skořice byla do Egypta dovezena již 2000 let př. n. l., ale až do středověku zůstával zdroj tohoto sladkého koření pro Evropany záhadou. Skořice je v podstatě vnitřní kůra stromu. Skořice používaná v Sire Edmond pochází z Číny.

Proces výroby ginu
Proces výroby ginu

Výroba ginu vyžaduje trpělivost. Při použití šesti rostlinných látek je klíčová rovnováha. Proces destilace a infuze, který Sir Edmond provádí, je časově náročný z nějakého důvodu: lahve musí obsahovat ten nejlepší možný destilát.

Gin Sir Edmond se vyrábí v nizozemském Schiedamu v jedné z nejlepších palíren na světě: Herman Jansen. Tento rodinný podnik byl založen v roce 1777 a destiluje lihoviny již téměř 250 let.

K vytvoření ginu s příchutí bourbonské vanilky nedošlo ze dne na den. Než z výrobní linky sjely první lahve Sir Edmond, bylo testováno nespočet kombinací ingrediencí. Výsledkem dlouholetých rozhovorů s mistry palírníky a výroby vzorků byl nakonec dokonalý recept.

8 týdnů
8 týdnů

Tak dlouho trvá výroba toho nejjemnějšího a nejrafinovanějšího ginu, jaký si dokážete představit, pouze z přírodních ingrediencí a vysoce kvalitního alkoholu. Pro představu: "normální" gin lze vyrobit za 24 hodin. Co se vlastně stane za těch osm týdnů? Nejprve se všechny rostlinné ingredience destilují ve dvou oddělených kotlíkových destilačních přístrojích - s výjimkou bourbonské vanilky, protože destilace vanilky při vysoké teplotě by zničila její chuť. Místo toho se šest týdnů louhuje v alkoholu. Právě studená infuze zajišťuje uvolnění jemnějších a komplexnějších chutí. Po smíchání obou tekutin se hmota nechá týden odpočívat, aby se dosáhlo dokonalé harmonie.

Kupte si gin Sir Edmond ve výhodných sadách:
-7%
Sir Edmond Gin - Bourbon vanilla infused 0,7l
8710631119614
0.7 l
40 %
5 (1)
Na skladě
Na skladě
1 003 Kč
933 Kč
-7%
Na skladě
Na skladě
1 919 Kč
1 785 Kč
-5%
Na skladě
Na skladě
1 886 Kč
1 792 Kč
-7%
Na skladě
Na skladě
2 165 Kč
2 013 Kč
-12%
Na skladě
Na skladě
1 147 Kč
1 006 Kč