Tequila: Půvabný nápoj z Mexika

4 min.
21. 07. 2022
Tequila: Půvabný nápoj z Mexika

Mezinárodní den tequily byl původně zažit jako místní zvyk v Mexiku. V roce 2018 mexická vláda oficiálně uznala den tequily. Ačkoli se tequila může vyrábět jen v několika regionech Mexika, den tequily může slavit kdokoli a kdekoli.

Například návštěvou Mexika spolu s přáteli nebo doma formou koktejlu jako Spiced Paloma, Tereman Avo-Colada, Ponche Caballero a Spring Flora.

Tequila se vyrábí již od roku 1824. Nicméně existují i neoficiální informace, že předchůdce tequily, nazývaný pulque, byl vyráběn civilizacemi, které existovaly před starými Aztéky.

Co je tequila a odkud pochází?

Tequila je velmi známý destilovaný alkoholický nápoj vyrobený z modré agave, která pochází zejména z oblastí kolem města Tequila. Aby se tequila mohla kvalifikovat jako tequila, musí být vyrobena alespoň z 51 % modré agave a dosahovat obsahu alkoholu 35 až 55 %. Díky svému historickému a kulturnímu významu byl region poblíž Tequily v roce 2006 vyhlášen světovým dědictvím UNESCO.

Díky červené vulkanické půdě se rostlinám velmi daří a každý rok se tam vysbírá průměrně 300 milionů kusů agáve. Mexické zákony stanoví, že tequilu lze vyrábět pouze ve státech Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas.

Jak se vyrábí?

Srdce rostlin agáve, nazývané piñas, jsou očištěny z listů a uvařeny. Následně se melou a fermentují několik měsíců až tři roky. Podobně jako u vína, i typ půdy, ve které se rostlina pěstuje, může ovlivnit chuť konečného produktu.

Tequila se více a více stává velmi oblíbenou a jedná se o nejrychleji rostoucí segment v rámci alkoholu. Pokud máte rádi změnu, nové vůně, chutě a rádi objevujete, tequila je pro vás tou správnou volbou.

Rozdělení tequil.

První základní kategorie se rozděluje do tří typů, kterými jsou:

Blanco:

Jedná se o tequilu, známou také jako stříbrná „silver“ nebo „plata“. Je většinou bezbarvá, ale není to pravidlem, protože tyto „nestarené“ tequily mohou zrát v sudech až 60 dní. Ačkoli Blanco tequily obvykle nestárnou, často se nechají odpočívat v nádržích z nerezavějící oceli, aby se umožnila oxidace. Vzhledem k době, kterou rostlina agáve potřebuje k dosažení zralosti, někteří říkají, že blanco tequila „stárne spíše v zemi než v sudu“.

Añejo:

V překladu ze španělštiny „stará“ tequila, která může být označena také jako „extra stařená“ zrála v uzavřených dubových sudech nebo sudech z dubu Holm s maximální kapacitou 600 litrů po dobu 1 roku. Pro úpravu barvy a chuti může výrobce přidat karamel a různá dochucovadla.

Reposado:

Termín reposado byl zaveden v roce 1968 a v překladu ze španělštiny znamená „odpočinutý“. Pravidla také umožňují, aby se reposado tequily označovaly jako „stařené“.

Reposado tequila musí zrát v dubových sudech nebo sudech z dubu Holm nespecifikované velikosti nebo sudech nazývaných pipones (též nespecifikované velikosti) po dobu minimálně 60 dnů. Některé reposado tequily však dozrávají v malých sudech (obvykle v ex-bourbon sudech) podstatně déle než 60 dní.

Druhá pokročilejší kategorie se rozděluje na dva typy, kterými jsou:

100% agáve:

Tento výraz se používá pro tequilu destilovanou pouze z agave bez přidání dalších cukrů před fermentací. 100% tequila musí být plněna do lahví v rámci svého výrobního regionu a tyto jsou obecně považovány za nejlepší tequily.

Mixto:

Jedná se o termín, který se používá u smíšených tequil, do kterých byly před fermentací přidány třtinové nebo kukuřičné cukry. Minimální procento agávových cukrů potřebných pro fermentaci a výrobu tequily se v průběhu let snížilo, ze 100 % agáve v roce 1949 (když byly stanoveny první oficiální normy), na 70 % v roce 1964 a nakonec na minimálně 51 % od roku 1970.

Je třeba objasnit, že mixto tequily nejsou označeny jako „mixto“, jsou to prostě tequily. Každá tequila, která konkrétně neuvádí 100% obsah agáve, bude tedy mixto tequilou. Mixto tequily byly zavedeny se záměrem, aby se používaly spíše v míchaných nápojích, než aby se konzumovaly čisté.

Objevte svět tequily naplno

Náš sortiment vám nabízí obrovské množství různých typů tequil. Ať už hledáte pravé klasiky nebo exkluzivní novinky, jistě si budete mít z čeho vybírat.

Pokud toužíte po skutečném požitku luxusní tequily vyrobené z prémiové 100% agáve z odrůdy Weber Azul, která vyčuhuje z davu, určitě sáhněte po Tears of Llorona.

KAH Tequila Añejo 0,7l
7503023613057
0.7 l
40 %
Skladem
Skladem
1 099 Kč
Tres Sombreros Tequila Blanco 0,7l
8414771862101
0.7 l
38 %
Skladem
Skladem
872 Kč
Skladem
Skladem
1 062 Kč
KAH Tequila Blanco 0,7l
7503023613033
0.7 l
40 %
Skladem
Skladem
976 Kč
Tres Sombreros Añejo Tequila 0,7l
8414771862118
0.7 l
38 %
Dočasně vyprodáno
Dočasně vyprodáno
1 244 Kč
Rooster Rojo Reposado 0,7l
7503023613217
0.7 l
38 %
Skladem
Skladem
658 Kč
Rooster Rojo Blanco 0,7l
7503023613200
0.7 l
38 %
Skladem
Skladem
564 Kč
Doporučujeme vám přečíst si také
La 7 Vidas: Tequila se sedmi životy a jedním silným příběhem
01. 08. 2025
La 7 Vidas: Tequila se sedmi životy a jedním silným příběhem
V pulzujícím srdci Los Altos de Jalisco, kde se země setkává s modrou oblohou a duše Mexika probouzí vzrušující melodie mariachi hudby, se zrodila La 7 Vidas Tequila Blanco a Reposado – nejen duch, ale zážitek, který je třeba prožít, pocítit a sdílet. La 7 Vidas, vyrobená s vášní a mistrovstvím z destilované modré agáve, je dokonalou poctou mimořádné kráse a kultuře země, která pěstuje nadčasové…
První nealkoholická tequila: ALMAVE od Lewise Hamiltona!
06. 11. 2024
První nealkoholická tequila: ALMAVE od Lewise Hamiltona!
Sedminásobný šampion Formule 1 a podnikatel Lewis Hamilton společně s odborníkem na agáve a spoluzakladatelem společnosti Casa Lumbre a mistrem destilatérem Ivánem Saldañou představili Almave - první nealkoholický destilát z modré agáve na světě.