Čím vás překvapí whisky ze země vycházejícího slunce?

Japonská whisky trhá rekordy v počtu ocenění po celém světě a patří mezi to nejexkluzivnější, co si můžete koupit.

Rozdíl mezi japonskou a skotskou whisky

Skotsko má ve výrobě whisky dlouhou a silnou tradici. Destilérky si občas mezi sebou whisky i vyměňují s cílem vytvořit nejlepší možný blend. To by však v Japonsku bylo skutečnou raritou. Ty si zde mísí své blendy výhradně z whisky vyrobené ve vlastní destilérce nebo ze zahraničních whiskies. Přestože japonská whisky byla v začátcích inspirována Skotskem, způsob její výroby se v průběhu času postupně odlišil. Japonská whisky je specificky vytvářena pro kombinování s jídlem. Neobsahuje příkré chuťové tóny a vyrábí se z obilovin, z nichž se příliš nerozvíjejí oříškové tóny. Ve výsledku je chuť japonské whisky oproti skotské vyváženější. Má lehčí a aromatičtější chuťový profil.
Rozdíl vytváří i podnební pásmo, ve kterém Japonsko leží. Je teplejší a vlhčí než ve Skotsku. Zimy bývají studené a léta horké. Tyto teplotní extrémy ovlivňují i ​​proces zrání whisky. Tříletá japonská whisky má tak věk rovnající se 12-leté skotské. Udávání věku však při japonské whisky není častou praktikou.

Whisky z Japonska nemusí být vždy japonská

Japonsko nemá striktní pravidla pro výrobu whisky, tak jak Skotsko nebo USA. Proto se na výrobu japonské whisky používají i whisky ze Skotska, USA a Kanady.

Harmonie a vyváženost

Jednou z nejdůležitějších vlastností japonské whisky je vyváženost. Potřeba harmonie v japonské whisky odráží principy japonské kultury, která se již od počátků snaží dosáhnout harmonie člověka a přírody. Při whisky si pod tím představte dobře zaoblenou whisky s chuťovými tóny ve vzájemné rovnováze.

Zrání v sudech z japonskeho dřeva

Za zmínku stojí i sudy vyrobeny z různých druhů japonského dřeva. Značka Kamiki jako první a jediná na světě nechává whisky dozrávat v lokálních dřevěných sudech z cedrových stromů (jedná však až o druhé zrání, to první probíhá tradičně v amerických dubových sudech po bourbonu). Japonský cedr (nebo jinak Yoshino Sugi) je považován za nejlepší druh dřeva pro výrobu místního alkoholu. Celá staletí se z něj vyráběly chrámy a je známý vůní a jemným složením, které pomáhá uklidňovat tělo a mysl.
V cedrových sudech probíhá druhé zrání všech druhů whisky Kamiki. Díky tomu získají perfektně uhlazenou chuť, vůni santalového dřeva a zeleného čaje. Cedrové dřevo činí z Kamiki skutečně unikátní whisky.

kamiki whisky
V případě Kamiki Sakura Whisky do procesu zrání vstupuje ještě třetí druh dřeva ze sakury (japonské třešně).

kamiki sakura whisky


Tato whisky je ve finále dostupná ve třech podobách. Rozdíl v chuti poznáte okamžitě. Pokud chcete ochutnat všechny tři druhy, doporučujeme využít náš cenově zvýhodněný set Kamiki Whisky.

kamiki whisky akciový set

Další výbornou japonskou blended whisky je Hatozaki. Je to blended whisky vytvořena z japonských a zahraničních ječných i obilných sladů, které od sebe odlišuje věk, styl i typ sudů. Po smíchání tento whisky blend zraje však v dřevěných sudech z japonského dubu. Ten má dokonce své vlastní pojmenování - mizunara.
Mizunara (Quercus Mongolica) je japonský dub, který používá většina výrobců japonské whisky. Je velmi jemný a pórovitý. Má tendenci prosáknout, a proto dnes už mnozí japonští výrobci nechávají whisky raději zrát v sudech po sherry či bourbonu. Japonské dubové sudy používají i nadále, ale nechávají si je až pro závěrečné zrání, ve kterém si whisky z mizunara sudů natáhne medové a květinové tóny s jemným náznakem dřeva.

mizunara

Jakou japonskou whisky dále ochutnat?

Za ochutnávku stojí určitě i japonská Reki Blended Whisky se zlatou medailí z německého Stuttgartu. Více vás možná ale zaujme, že je vyrobena přesně podle japonského principu harmonie a vyváženosti - je to perfektně vyvážená whisky s tóny tropického ovoce, vanilky a mořských chaluh.

Japonci mají vlastní styl výroby, který často a bohatě zahrnuje blendování domácí whisky se zahraniční. Značka Kura the Whisky je propojením kouřově rašelinové skotské whisky dovezené do Japonska, kde v tamním podnebném pásmu dozrává v dubových sudech a nabírá nový charakter. Na výběr jsou aktuálně dvě verze Kura Pure Malt Whisky a Kura Pure Malt Blended Whisky Rum Cask Finish se závěrečným zráním v sudech po japonském rumu.

kura the whisky rum finish

Japonský styl drinků

Na závěr vám pro inspiraci přinášíme i tři verze, jak si můžete vychutnat drink na japonský způsob:

Highball
Recept spočívá v jednoduchém přidání bublinkového nápoje k whisky, čímž získáte nejen sladší drink, ale možná vás to zachrání i předtím, abyste to s whisky nepřehnali. Japonci si k whisky nejraději dolévají sodu. U nás jsme zvyklí více na colu či citronádu. Tento styl není nic pro slovo vzaté puristy, ale jak se říká - chuťovým pohárkům nerozkážeš.

Whisky Tea
Kombinace whisky a čaje je v Asii poměrně běžná. Květinové tóny černého čaje Darjeeling jsou v rovnováze se suchou ovocnou chutí whisky, zjemňují její chuť a zvyšují míru její aromaticity. Velmi zajímavým a čistým propojením chutí je i kombinace whisky s ledovým zeleným čajem. Pokud máte rádi svěží long drinky na zpříjemnění večera a horkých letních dnů, toto by mohla být něco pro vás.

Japonský gin a čaj
Velmi podobný je i recept na koktejl Hyogo, Tea and Tonic s japonským ginem a ovocným čajem (klidně však můžete použít čaj podle své chuti. Základem je výborný suchý gin 135 East Hyogo Dry Gin vyrobený v londýnském stylu, chutný barmanský tonic (doporučujeme Thomas Henry ) a čajový sáček podle vaší chuti. Postup je jednoduchý: do sklenice dáme čajový sáček, zalijeme ginem a necháme 2 minuty louhovat. Následně přidáme do sklenice led a dolijeme tonikem. Tyto přísady si můžete koupit také na Svetnapoju.cz jako cenově zvýhodněný koktejlový set.

hyogo japonský gin

Newsletter