Jak vybrat Víno?
Vybrat správné víno je skutečně umění. Ale my vám s tím můžeme pomoci. Podívejte se s námi na stručnou historii vzniku tohoto jedinečného nápoje!
Víno je alkoholický nápoj vyráběný alkoholovým kvašením šťávy z plodů vinné révy - hroznů.
![Jak vybrat Víno?](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-header/landing_pages/f10a33cc02ce17aaa9b3c46018d75a2c.png)
![Původ vína](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/590210fb3cf9d47c9b4e2e715469978f.png)
Archeologové objevili 9 000 let staré zbytky rýžového a medového vína na keramických střepinách z Číny, což je jasný důkaz, že lidé v dávných dobách znali kvašení. Tento objev se rozšířil i do dalších částí světa. Na Blízkém východě byly nalezeny zbytky hroznů v nádobách starých 7400 let. V Egyptě byly v 5000 let staré hrobce faraona Škorpiona I. nalezeny nádoby na léky, do kterých bylo přidáno víno.
![Vinice](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/e91d2b9f594ce6998cef72eb719b4835.png)
Itálie je největším producentem vína na světě. Největší plochu vinic má však Španělsko. A USA jsou největším spotřebitelem vína na světě.
Vinařství je doménou subtropů, ale daří se mu i v teplejších a níže položených oblastech mírného pásma.
Vinohradům se však daří i v netypických severních oblastech, jako je Lotyšsko a Skandinávie - Norsko a Švédsko.
Vinařství se nacházejí také v německé oblasti Mosel-Saar-Ruwer. V horách. Tam se vyrábějí bílá vína světové úrovně. Vinaři však musí na své vinice v kopcích jezdit zubačkou.
Na Slovensku máme největší vinice v Malokarpatské vinařské oblasti. Plocha obhospodařovaných vinic činí 7 304 hektarů. Převažují zde bílé odrůdy, zejména Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Pod Karpaty se daří také modrým odrůdám, jako je Svatovavřinecké a Frankovka modrá.
![Proces výroby vína](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/13c084aac334d0b283de0786a47a7242.png)
Dobrý vinař ví, že kvalita vína závisí na kvalitě hroznů. Je důležité mít správnou odrůdu na správné půdě a v dobré oblasti, staré a kvalitní vinice s přiměřeným výnosem z hektaru. Klíčová je také dobrá sklizeň a dobré počasí.
Lisování hroznů je důležitým krokem pro kvalitu vína. Šetrné lisování je klíčem k získání kvalitního moštu bez hořkosti a trpkosti. V Champagne se lisování provádí velmi pečlivě, což vede k získání nejlepších šumivých vín.
Kvašení je proces, při kterém kvasinky přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Tomuto procesu je důležité věnovat pozornost. Kvašení může probíhat v dřevěných nebo nerezových nádobách. Někteří vinaři používají vybrané kvasinky, jiní dávají přednost přírodní mikroflóře, zejména při biodynamickém vinifikování. Pro udržení optimální teploty moštu se používá řízené kvašení.
![Zrání vína](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/3539b2acb2d05a9226f3daabf25c3b96.png)
Ke zrání vína lze použít skleněné nebo dřevěné nádoby - sudy. V moderních vinařstvích jsou to obvykle nerezové tanky. V posledních desetiletích se ke zrání hojně používají dubové sudy, především typu barrique. Dřevěné sudy patří neodmyslitelně k vinařství, a to především díky svým jedinečným vlastnostem - pórovitosti, biochemickému složení, ale také tepelně izolačním vlastnostem.
![Zajímavosti o víne](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/40e1ca1d95f6086bd91879d13cb78e0d.png)
Hrozny jsou nejpěstovanějším ovocem na celém světě.
V minulosti lidé pili víno, když měli žízeň. Tehdy bylo mnohem bezpečnější než pití vody. Kvašení, které je při výrobě přirozené, totiž dokáže zničit zárodky, jako je salmonela nebo cholera.
Z jedné tuny hroznů se vyrobí 720 lahví vína.
![](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-default/landing_page_items/5b3c153574e7483f8030fb845fbeeed7.png)
![Druhy vína](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/e464f5eb580abeedf547e11893398d47.png)
Při dělení vína existuje řada kritérií. Základní dělení:
- Přírodní víno (bez chemického ošetření)
- Zpracované víno
Rozdělení podle barvy:
- Bílé víno
- Červené víno
- Růžové víno
Rozdělení podle způsobu zpracování:
- Odrůdové víno
- Známkové víno cuvée (víno) výběr (víno)
Třídění podle obsahu cukru
- Tichá suchá vína (nejvýše 4 g.l-1 zbytkového cukru)
- Polosuchá (4,1-12 g.l-1 zbytkového cukru)
- Polosladká (12,1-45 g.l-1 zbytkového cukru
- Sladká (minimálně 45 g.l-1 zbytkového cukru).
- Šumivá vína brut nature (přírodně syrová) - méně než 3 g.l-1 cukru (do šťávy se nepřidává cukr).
- Extra brut (zvláště surové) - 0-6 g.l-1 cukru
- Brut (surové) - do 15 g.l-1 cukru
- Extra suché (extra suché) - 12-20 g.l-1 cukru
- Sec (suché) - 17-35 g.l-1 cukru
- Demi-sec (polosuché) - 33-50 g.l-1 cukru
- Doux (sladký) - více než 50 g.l-1 cukru