Po Brandy XO z bývalého Malokarpatské vinařského podniku, které vzniklo v 80. letech minulého století, je Matyšák Brandy XO prvním produktem tohoto označení na Slovensku. Existence tohoto brandy je o to cennější, že vzniklo jako experiment.
5 let - čas potřebný na vyzrávání se zdál v té době nekonečně dlouhý. No během následujících let P. Matyšák naplnil několik sudů z nového ročníku. V roce 2002 bylo první brandy vyzrálé, a tak ho chtěl dát do prodeje. Jenže dříve, než se podařila celá příprava, počínaje legislativou a konče obalové úpravy, psal se rok 2003 a to už byl hotový i ročník 1998, takže do prodeje nakonec putoval ten. "Z tohoto důvodu jsem se rozhodl ponechat první brandy v sudech a sledovat jeho další vývoj v následujících letech. Posledních 6 ze 17 let zrálo ve francouzských sudech typu limousine, jaké se používají i na výrobu koňaku značky Rémy Martin, "konstatuje Peter Matyšák.
A toto je zrod brandy, které se může právem pyšnit označením XO (podle legislativy musí Brandy XO neboli Extra Old, zrát v dubovém sudu minimálně 8 let).