SUAU: Bodega, která by nevznikla bez příběhu lásky

Psala se polovina 19. století, kdy se napříč oceánem plavil španělský parník "El Mallorquina" pod velením kapitána dona Joana Suau y Bennasera. Ten byl znám nejen kapitánskými povinnostmi, ale i podnikavým duchem, díky kterému na Kubě vytvořil trh s anýzovým likérem a jiným kubánskými produkty.

Součástí jeho tamních obchodních aktivit byla samozřejmě i destilace rumu. Když začal podnikat, z kdysi obrovského španělského impéria zůstaly už jen dvě kolonie v Karibiku – ostrovy Kuba a Puerto Rico. Ani to mu však nezabránilo v tom, aby své obchodní cesty po Atlantiku a Středozemním moři rozšiřoval. A tak El Mallorquina zakotvil i v přístavech ve Veracruzu, Buenos Aires, Montevideu, Santo Domingu a na Haiti.

Osud to však zařídil trochu jinak. Během jednoho ze svých kotvení na ostrově Mallorca se kapitán Suau zamiloval do dívky ze španělské rodiny, která se již celé generace věnovala obchodu s likérem ve Španělsku a v Americe. Její rodiče romantické lásce nebránily, ale než kapitánovi dali ruku své dcery a dovolili mu postavit se s ní před oltář, musel jim dát dva sliby: vzdát se plaveb a záocenskych obchodů. Nechtěli totiž, aby jejich jediné dítě od nich žilo tak daleko.

Kapitán Suau prodal svou loď, ale ne svou společnost. Tu v roce 1851 pevně ukotvil v Palme na Mallorce, v domovině své lásky. Začal tam s tím, co věděl nejlépe - s výrobou tradičních karibských nápojů.
A tak se na Baleárských ostrovech zrodila jedna z nejstarších společností s alkoholem, která existuje i po 170 letech. Byly to počátky dnešní Bodega Suau (nebo prostě jen vinařství Suau). Na kontě má několik různých alkoholických nápojů, ale jen z některých se staly legendy, které vyrábí dodnes. Jedním z nich je i Suau Brandy - brandy mimořádné kvality, kterým se hrdí již více než 70 let.

Základem Suau Brandy jsou hrozny odrody Airén

airén brandy Suau

Právě toto brandy má základ ve velmi staré španělské odrůdě bílého révy s názvem Airén. Suau Brandy se vyrábí řemeslnými postupy odrážejícími zkušenosti předávané z generace na generaci.

Hrozny se při lisování stlačují jen jemně, aby se zabránilo extrakci tříslovin a olejových složek, které by mohly ovlivnit chuť a kvalitu konečného produktu. Při následující fermentační fázi se tělo nápoje sjednocuje a vůně brandy začíná sílit. Výsledkem je brandy se 78 % obsahem alkoholu, které další roky pomalu a klidně dozrává jak statickým, tak i solera systémem.

Zrání ve sklepích se 180 cm širokými zdmi

Kvalita brandy Suau výrazně závisí i na mikroklimatu a času stráveného v podzemních sklepeních na Mallorce. Sklepení má stěny tlusté až 180 cm, díky čemuž je proces zrání izolován od jakýchkoli vnějších pachů a zvuků. V závěru se brandy míchá v polostinné kamenné místnosti, aby se následně mohlo dostat k těm nejpovolanějším – ke skutečným milovníkům kvalitního brandy. Nejvíce pozornosti přitom na sebe strhávají dva nejstarší druhy:

Suau Brandy 25 leté

Suau Brandy 25 rokov

Barva: tmavá mahagonová
Vůně: opalované dřevo, náznak vína zrajícího velmi dlouhou dobu
Chuť: jemně kořeněná, opálené dřevo, sušené ovoce, vanilka a vlašské ořechy, jemně sladká a to zvláště po spolknutí
Závěr: zlehka ostrý, ale ne kořeněný, olejový a plný v chuti s připomínkou vonných tónů

Suau Brandy 50 leté

Suau Brandy 50 rokov

Barva: tmavá mahagonová
Vůně: dlouho zrající víno, úžasné komplexní, ovocná, vyvážená a rozvíjející se do tónů zralých švestek a starého dřeva
Chuť: jemně suchá, viskózní a plná, připomíná robustní vintage a staré dubové dřevo s náznaky karamelizovaného sušeného ovoce a rozinek
Závěr: hladký, osvěžující, mírně pálivý kvůli obsahu alkoholu, olejový a trvanlivý

Zkuste taky rum Ron Jungla:
... nebo 2 moře, 2 ostrovy a 2 druhy sudů

Ještě v úvodu článku jsme nastínili, že kapitán Suau se vedle obchodu na Kubě věnoval i destilaci rumu. A tak asi není ani tak velkým překvapením, že stopu po této dávné minulosti najdeme v Bodega Suau i dnes. V hmatatelné a popitné podobě se nazývá Ron Jungla.
Není to však rum se sáhodlouhou historií. Tento rum se vyrábí zhruba jen dva roky, a proto je skutečně spíše jen odkazem na dávné aktivity kapitána Suau. O to více však překvapuje jeho úspěch a my vám ho rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Ptáte se proč?

Ron Jungla

Tvůrcem tohoto rumu je samotný kubánský Maestro Roner Juan Alberto Álvarez, který stojí i za ikonickými rumy Ron Relicario. V rumu Ron Jungla pomohl propojit Karibik a Středomoří, Kubu a Mallorku, a vytvořit tak exkluzivní rum s velmi speciálním buketem. Základem je vysoce kvalitní rum, který prvotně zrál pod karibským podnebím a podruhé na Mallorce v tichých pivnicím Bodega Suau. Chuťový profil oplývá jemnou, přesto příjemně výraznou chutí, ve které dominují tóny ovoce s jemnou dřevitosti v pozadí a hřejivým závěrem.

Jako brandy Suau, tak i Ron Jungla už najdete online i na Svetnapoju.cz. se zaváděcí akční cenou. Neváhejte tyto výjimečné nápoje ze španělského ostrova Mallorca ochutnat!

Newsletter