Whisky, které vás zahřejí – výběr kouřových a podzimních single malt whisky

Blíží se období, kdy se večery prodlužují a vítr začíná být kousavý. To je přesně ten správný čas na něco, co zahřeje nejen tělo, ale i duši. Ačkoli podzim lze přežít jen s čajem a dekou, někdy je potřeba něco silnějšího, něco s trochou kouře a velkým charakterem: skotská whisky. Toto je období roku, kdy nejlépe chutnají těžší nebo rašelinné whisky. Kouř, koření a hloubka chuti jsou ideální pro dlouhé večery, déšť za oknem a chvíle, kdy jen sedíte a přemýšlíte. Pokud tedy hledáte dokonalého společníka, připravili jsme pro vás výběr našich oblíbených whisky pro toto roční období.
Kilchoman Sanaig
Jedná se o velmi příjemnou kouřovou whisky z Islay. Zrála v kombinaci sudů po sherry a bourbonu a byla lahvována s 46 % obsahem alkoholu, bez barviv a bez studené filtrace. Je zemitá, kořeněná a intenzivně sherryová. Má tóny citrusů, rašeliny, mořské soli, kůže, hořké čokolády a pečeného koření. Je skvělým společníkem pro chladné počasí.
Meikle Toir The Sherry 0ne
Stejně jako předchozí whisky je i tato whisky kouřová a intenzivně sherryová, ale tentokrát pochází z regionu Speyside a dílny mistra Billyho Walkera z GlenAllachie. Pokud jste někdy přemýšleli, jak asi chutná kouřová GlenAllachie, doporučujeme vyzkoušet tuto Meikle Toir. Whisky je plněna s 48 % obsahem alkoholu, bez barviv a bez studené filtrace. Chuť je intenzivní a těžká, mírně kořeněná, s tóny kávy, rašeliny, černého pepře, dubového dřeva, karamelu, fíků a tabáku.
GlenAllachie 10 Cask Strength
Stejně jako předchozí whisky pochází i tato z dílny Billyho Walkera, ale nejedná se o rašelinnou whisky. GlenAllachie 10 letá zraje převážně v sherry sudech a je plněna do lahví v sudech, bez chlazení a barvení. Její chuť je intenzivní, teplá a kořeněná.
Můžete v ní ochutnat tóny skořice, dubového dřeva, pečeného koření, kávy, medu, čokolády, lesních plodů, zázvoru a ořechů. Pokud máte rádi whisky s charakterem, rozhodně doporučujeme vyzkoušet tuto whisky v sudové síle!
Loch Lomond 12 letá Inchmoan
Vracíme se k rašelinným whisky, tentokrát s 12 letou whisky z palírny Loch Lomond v oblasti Highland. Tato whisky zrála v sudech po bourbonu a byla lahvována s obsahem alkoholu 46 %, bez barviv a bez studené filtrace. Tato whisky je olejovitá, masitá a bohatá. Chuť dominují tóny dubového dřeva, kůže, černého pepře, medu, sušených bylin, vanilky, sladkého BBQ, zemité rašeliny a kandovaného ovoce.
Torabhaig Cnoc Na Moine
Rašelina a sherry jsou podle nás neoddělitelné, proto jsme se rozhodli zmínit jednu ostrovní whisky, která tyto dva prvky dokonale kombinuje. Torabhaig je relativně nová palírna založená v roce 2017 na ostrově Skye, ale za tu krátkou dobu se jí podařilo přijít s lahvováním, které si získalo srdce milovníků whisky. Whisky Cnoc Na Moine zrála v kombinaci sudů po bourbonu a sherry a byla plněna do lahví s 46 % obsahem alkoholu, bez barviv a studené filtrace. Chuť této whisky je suchá a zemitá, s intenzivní rašelinovou příchutí. Dominují v ní tóny černého pepře, dubového dřeva, rašeliny, BBQ, tabáku, kyselých lesních plodů a slaného mořského vánku. Pokud však chcete vyzkoušet styl této palírny bez rušivého vlivu sudů po sherry, doporučujeme vyzkoušet jejich láhev Allt Gleann.
Ledaig 10 letá
Ačkoli jsme zmínili přítomnost rušivých vlivů, u této whisky se jich nemusíte obávat. Jedná se o čistou, ale komplexní single malt whisky z palírny Tobermory na ostrově Mull. Tato whisky zrála 10 let v sudech po bourbonu a byla lahvována s 46,3 % obsahem alkoholu, bez chlazení a barviv. Pokud jste fanouškem jemné rašeliny, mořské slanosti a sladké vanilky, je to přesně whisky, která by vás mohla oslovit. Její chuť dominují tóny zemité rašeliny, černého pepře, citrusů, sladového, vanilky, mořské soli, zahradního ovoce, kůže a dubového dřeva.
Bunnahabhain Moine
Lihovar Bunnahabhain na ostrově Islay je známý svými nekouřovými whisky, ale právě proto si myslíme, že stojí za to věnovat trochu více pozornosti této silnější kouřové whisky z jejich portfolia. Tato whisky zrála v kombinaci sudů po sherry, bourbonu a červeném víně, což dodalo její chuti na komplexnosti. Byla plněna do lahví s 46,3 % obsahem alkoholu bez chlazení a barviv. Chuť je vrstevnatá, zemitá a kouřová, dominují v ní tóny kyselých lesních plodů, ořechů, kávy, ovocných plodů, čokolády, medu, černého pepře, citronové kůry, vanilky, karamelu, rozinek a mořské soli.
Glen Scotia Victoriana
Na závěr jsme si nechali whisky, kterou spojujeme s vůní vánočního pečení a praskajícího ohně. Tato whisky pochází z oblasti Campbeltown a je plná intenzivních a kořeněných chutí. Její chuť dominují tóny zázvoru, horkého uhlí, vanilkových sušenek, spáleného cukru, solených ořechů, pečeného koření, kakaa, skořice a pražené citronové kůry. Je plněna do lahví s obsahem alkoholu 54,2 %, bez barviv a bez studené filtrace, a zraje v silně vypálených dubových sudech, ve kterých dříve zrálo bourbon a sherry.
Každý z nás má pravděpodobně jinou představu o tom, jak trávit chladné zimní večery. Ale pokud jste se stejně jako my rozhodli strávit je ve společnosti whisky, doufáme, že jste mezi našimi doporučeními našli něco, co vás zaujme, něco, co promění i ten nejchladnější večer v příjemný zážitek.
Všechny tyto (a mnoho dalších) whisky najdete v našem sortimentu a možná mezi nimi objevíte svou novou zimní oblíbenou.