II. Prádzninový speciál: Objevte krajinu borovičky

Nemusíte být zkušený zálesák, horolezec ani vytrvalec, ale slovenské hory musíte milovat! Hluboké lesy, soutěsky, vodopády, skalní soutěska s hrady, z nichž máte krajinu pod sebou jako na dlani a hlavně hodně borovičky - to vše nabízí Slovensko. Borovička je slovenská klasika, která se těší velké oblibě. Destilát vyrobený ze zralých plodů jalovce má typické aroma a chuť po jalovci. V rámci Evropské unie dokonce funguje i jako chráněná značka.

Slováci tento nápoj milují a dávají mu různé lidové označení. Kromě nářečních výrazů jako Borovec či jalovec, bobinka či Bohorodička, jste už určitě slyšeli i slovní spojení "pomsta z lesa". Borovička je mimořádně aromatická a silná a obvykle má podíl alkoholu více než 40%. Možná i proto jí zůstalo to drsné pojmenování.

Historie borovičky

První zmínky o Borovička můžeme hledat v oblasti slovenských velehor, v Tatrách. Už na začátku 19. století se zde jalovcová pálila v měděných hrncích téměř v každé domácnosti. Co vás však možná překvapí je, že umění pálení borovičky se věnovalo více žen než mužů. Výjimkou nebylo ani přidávání kořenů léčivého hořce. Takovou verzi borovičky najdete iv dnešní době například Domovina Borovička s hořcem. Domácí pálení postupně vymizelo a na tomto území začaly vznikat první pálenice a výrobny alkoholu.

Spiš rodiště moderní borovičky 

První Borovičková destinací je určitě destinací region Spiše, který se kromě největšího hradu ve střední Evropě pyšní i borovičkou, která se zde vyrábí již více než dvě stě let. Mezi nejznámější značky určitě patří tradiční Spišská borovičkaŠebastián Laur, v druhé polovině osmnáctého století, jako první pálil z plodů jalovce borovičku. Velmi dobře věděl co dělá, jistě však netušil, co jeho amatérský pokus v kůlně na Spiši nakonec způsobí.

Spiš se může kromě krásné přírody pochlubit i množstvím historických památek, jako je již zmíněný Spišský hrad, který je i na Seznamu Světového dědictví UNESCO, či nádherné Spišské podhradí se zachovalými měšťanskými domy. Za návštěvu také stojí i zámeček v Markušovcích, Spišská kapitula či historické město Levoča.

Pro milovníky borovičky patří mezi povinné zastávky Spišská Belá, v níž kvalitu zdejší borovičky označovali za jednu z nejlepších v celém Uhersku. Zachovalo se o tom i několik unikátních písemných záznamů a dostala se až do Uherského Almanachu, což je něco jako hospodářsko-geografický výrobkový lexikon, ve kterém byly vyznačeny nejvýznamnější průmyslové a hospodářské oblasti Uherska. Dodnes se zde zachovalo několik rodinných borovičkárni, které stojí za to navštívit.

Spišský hrad

Hybe a Pacho 

Hybe sú považované za jednu z najkrajších oblastí Slovenska. Ale čo by boli Hybe bez svojho Pacha a preto si aj filmári vybrali tieto kopce na natáčanie úspešnej slovenskej komédie, ktorá rozpráva príbeh o legendárnom hybskom zbojníkovi Pachovi. Vo filme hlavná postava Pacho viackrát používa svoj mýtický nápoj Frndžalicu, aby pomohol sebe aj svojej družine prekonávať rôzne nástrahy. Tento nápoj sa dochoval dodnes a môžete ho vyskúšať počas potuliek po týchto krásnych kopcoch.

Očarujúca príroda Horného Liptova má čo ponúknuť. Určite sa prejdite Hybickou tiesňavou, alebo si vyšľapajte na Ohnište, z ktorého sú dych berúce výhľady na okolitú krajinu cez impozantné skalné okno vysoké 10 metrov. Následne si po dobrej túre vychutnajte tradičný nápoj starých materí Borôvku, ktorá vznikla ako spojenie destilátov z borievky a Frndžalice. Citát, ktorý zdobí tento nápoj je veľavravný:

Hybe jsou považovány za jednu z nejkrásnějších oblastí Slovenska. Ale co by byly Hybe bez svého Pacha a proto si i filmaři vybrali tyto kopce na natáčení úspěšné slovenské komedie, která vypráví příběh o legendárním hybským zbojníkovi Pachovi. Ve filmu hlavní postava Pacho vícekrát používá svůj mýtický nápoj Frndžalicu, aby pomohl sobě i své družině překonávat různé nástrahy. Tento nápoj se dochoval dodnes a můžete jej vyzkoušet během toulek po těchto krásných kopcích.

Okouzlující příroda Horního Liptova má co nabídnout. Určitě se projděte Hybickou soutěskou, nebo si vyšľapajte na Ohniště, ze kterého jsou dech beroucí výhledy na okolní krajinu přes impozantní skalní okno vysoké 10 metrů. Následně si po dobré túře vychutnejte tradiční nápoj starých matek Borovka, která vznikla jako spojení destilátů z jalovce a Frndžalice. Citát, který zdobí tento nápoj je příznačný:

„Janova stará mater povedali, že BORÔVKA od PACHA MATRTAJA vypáli červíka, skántri v čreve všetku pliagu a pomáha vraj aj pri zapečení a nadúvaní. Aj klobása a slanina s ňou lepšejšie šmakuje…“

Ohniste

Trenčianska medicína

Ďalšou zastávkou pre poznávaniu-chtivých milovníkov borovičky je mesto Trenčín, ktoré sa hrdí jednou z najstarších značiek akostnej borovičky Juniperus, ktorá sa vyrába už od roku 1905Pod hradom Matúša Čáka vznikla prvá trenčianska borovičková továreň už v roku 1933. Za prvej republiky bol tento nápoj exportovaný aj do USA. S príznačným reklamným sloganom:

Další zastávkou pro poznávání-chtivých milovníky borovičky je město Trenčín, které se hrdí jednou z nejstarších značek jakostní borovičky Juniperus, která se vyrábí již od roku 1905. Pod hradem Matúše Čáka vznikla první Trenčianska Borovičková továrna již v roce 1933. Za první republiky byl tento nápoj exportován i do USA. S příznačným reklamním sloganem:
 „Pravá trenčianska medicinálna borovička. Nepostrádateľný liečivý nápoj. Pri chorobe žalúdka, čriev, pri zimných nákazlivých chorobách. Výborný a zažívanie podporujúci nápoj.”

Kdo by tedy odolal trenčínské medicíně při pohledu na vzrostlých Slovenské junáka popíjejících v malebném prostředí?
Když už si udělat prohlídku po Trenčíně nevynechejte ani další ikonickou značku destilérka Old Herold a to borovičku Koniferum, lidově nazývanou "Konfierka", která je známá svou jemností a jedinečnou chutí.


Trenčín

Den Borovičky 

24. června připadá mezinárodní den borovičky a to bychom měli oslavit! Jak jinak, nežli kvalitní borovičkou z naší nabídky. Spišská, Jubilejná, Koniferum, Juniperus, Imperátor, BVD, Domovina, či Cassovia. Čirá is příchutěmi. Klasika, nebo v dárkovém balení. Vybírejte, objevujte a vychutnávejte. Nechte se však omámit vůní a chutí neboť zjistíte, co "pomstu z lesa" znamená. 

Vychutnejte si dovolenou v zemi borovičky.

Newsletter