Jak připravit „Aperol“ doma

Původní receptura na Aperol je přísně tajná a chráněná, takže je nemožné vyrobit autentickou kopii. To však neznamená, že si nemůžeme vytvořit vlastní domácí variantu, která se chuťově blíží tomuto ikonickému likéru. Základem je kombinace citrusové svěžesti, jemné sladkosti a typické bylinné hořkosti.
Ingredience:
250 ml neutrálního alkoholu (vodka nebo čistý destilát, ideálně kolem 40 %)
Hořká pomerančová kůra (pokud není k dispozici, lze použít sladký pomeranč v kombinaci s trochou grapefruitu)
kůra ze sladkých pomerančů
malé množství rebarbory (dodává typický zemitě ovocný tón)
sušený kořen hořce nebo jiné hořké byliny
kousek kůry chininovníku (zdroj chininu, dodává hořkost, lze nahradit jinými hořkými bylinami)
cukr nebo jednoduchý cukrový sirup (pro vyvážení chutí)
voda podle potřeby
volitelně trochu přírodního barviva (např. z ibišku nebo mrkvové šťávy), pokud chcete dosáhnout výraznějšího oranžového odstínu
Příprava:
1. Všechny ingredience (kromě cukru, vody a barviva) vložte do skleněné nádoby a zalijte alkoholem. Ujistěte se, že je vše ponořené.
2. Nádobu uzavřete a nechte louhovat alespoň 7–14 dní na tmavém místě, každý den jemně protřepávejte.
3. Po uplynutí doby louhování směs přeceďte přes jemné síto nebo gázu.
4. Připravte cukrový sirup (stejné díly cukru a vody), nechte vychladnout a postupně vmíchejte do likéru. Upravte množství tak, abyste dosáhli požadované sladkosti.
5. Zřeďte čistou vodou, aby výsledný likér měl přibližně 11–15 % alkoholu. Při tomto objemu a obsahu alkoholu 40 % pomalu zřeďte 660 ml vody.
6. Pokud chcete dosáhnout typické oranžové barvy, přidejte přírodní barvivo.
7. Nechte likér ještě několik dní odležet, aby se chutě propojily.
Výsledek nebude identický s originálním Aperolem, ale bude mu velmi podobný a hlavně si ho můžete připravit podle vlastní chuti. V kombinaci s Proseccem a sodou získáte verzi Aperol Spritz, která vám zpříjemní horké letní dny.