Jak připravit „Aperol“ doma

2 min.
Jak připravit „Aperol“ doma

Původní receptura na Aperol je přísně tajná a chráněná, takže je nemožné vyrobit autentickou kopii. To však neznamená, že si nemůžeme vytvořit vlastní domácí variantu, která se chuťově blíží tomuto ikonickému likéru. Základem je kombinace citrusové svěžesti, jemné sladkosti a typické bylinné hořkosti.

Ingredience:

250 ml neutrálního alkoholu (vodka nebo čistý destilát, ideálně kolem 40 %)

Hořká pomerančová kůra (pokud není k dispozici, lze použít sladký pomeranč v kombinaci s trochou grapefruitu)

kůra ze sladkých pomerančů

malé množství rebarbory (dodává typický zemitě ovocný tón)

sušený kořen hořce nebo jiné hořké byliny

kousek kůry chininovníku (zdroj chininu, dodává hořkost, lze nahradit jinými hořkými bylinami)

cukr nebo jednoduchý cukrový sirup (pro vyvážení chutí)

voda podle potřeby

volitelně trochu přírodního barviva (např. z ibišku nebo mrkvové šťávy), pokud chcete dosáhnout výraznějšího oranžového odstínu

Příprava:

1. Všechny ingredience (kromě cukru, vody a barviva) vložte do skleněné nádoby a zalijte alkoholem. Ujistěte se, že je vše ponořené.

2. Nádobu uzavřete a nechte louhovat alespoň 7–14 dní na tmavém místě, každý den jemně protřepávejte.

3. Po uplynutí doby louhování směs přeceďte přes jemné síto nebo gázu.

4. Připravte cukrový sirup (stejné díly cukru a vody), nechte vychladnout a postupně vmíchejte do likéru. Upravte množství tak, abyste dosáhli požadované sladkosti.

5. Zřeďte čistou vodou, aby výsledný likér měl přibližně 11–15 % alkoholu. Při tomto objemu a obsahu alkoholu 40 % pomalu zřeďte 660 ml vody.

6. Pokud chcete dosáhnout typické oranžové barvy, přidejte přírodní barvivo.

7. Nechte likér ještě několik dní odležet, aby se chutě propojily.

Výsledek nebude identický s originálním Aperolem, ale bude mu velmi podobný a hlavně si ho můžete připravit podle vlastní chuti. V kombinaci s Proseccem a sodou získáte verzi Aperol Spritz, která vám zpříjemní horké letní dny.

Doporučujeme vám přečíst si také
Proč se míchané nápoje nazývají koktejly?
02. 04. 2020
Proč se míchané nápoje nazývají koktejly?
Vaše oblíbené bary a podniky jsou zavřené a vy máte chuť na osvěžující drink? Naučte se s námi připravit si skvělé nápoje přímo u vás doma. V kategorii "Koktejly" jsme pro vás připravili výhodné sety produktů na přípravu neobyčejných drinků, vždy s receptem a videem. Většina jsou signature koktejly společnosti Thomas Henry a jejich přípravu zvládne opravdu každý. Navíc ke každému setu nyní…
Mojito – ikonický kokteil s bohatou históriou, legendami a sviežou chuťou Kuby
Mojito – ikonický kokteil s bohatou históriou, legendami a sviežou chuťou Kuby
Historie Mojita – jak vznikl legendární kubánský koktejl Mojito, dnes jeden z nejoblíbenějších letních nápojů na světě, má své kořeny na slunné Kubě. Jeho počátky sahají až do 16. století, kdy anglický pirát Sir Francis Drake přistál na pobřeží Havany. V té době se jeho posádka snažila zmírnit nemoci jako kurděje a úplavici a připravila léčivý nápoj z aguardiente (předchůdce rumu), limetky,…