Craigellachie 17 letá
Craigellachie 17 letá se vyrábí tradičním způsobem v oblasti Speyside ve Skotsku, v malé palírně založené v roce 1891 na soutoku řek Spey a Fiddich.
Používá se v ní speciálně „worm tubs “ - staromódní měděné kondenzátory, které dodávají nápoji charakteristickou chuť a robustní, téměř „máslovou“ strukturu.
Whisky se destiluje a poté zraje v kombinaci sudů po bourbonu a sherry, přičemž 50 % směsi zraje v sudu po sherry a zbytek v sudu po bourbonu, vše bez aromatizace a chladicí filtrace, při síle 46 % ABV.
Ve vůni cítíme tóny vanilky, exotického ovoce (zejména kandovaného ananasu) s jemnými stopami kouřových tónů a léčivých bylin. Na jazyku této whisky dominuje jemná sladkost, vyvážená kouřovou dochutí, karamelem, čokoládou a pikantními tóny, jako je černý pepř a kaštanové koření. Závěr je poměrně dlouhý - s nádechem citrusů, koření a lehkého kouře.
Craigellachie je již dlouho známá jako robustní značková whisky, která v průběhu své historie sloužila především jako součást směsí, zejména u společnosti Dewar's. V roce 2014 začala značka uvádět na trh vlastní pečlivě edice s deklarovaným stářím - a sedmnáctiletá whisky se stala základním kamenem vytvářejícím pozadí pro pokračování této tradice. Cílem této produktové řady je ukázat charakter whisky v její nejčistší podobě - bez dalších příměsí a kompromisů.





