Paranubes Café De Olla
Paranubes Café de Olla je autentický mexický kávový likér inspirovaný tradiční recepturou „café de olla“ z Oaxacy - harmonický a komplexní nápoj, který kombinuje ručně ředěný destilát, studenou kávu a několik výjimečných rostlinných látek.
Základem likéru je nezralý rum Paranubes (aguardiente de caña) vyrobený z čerstvě vylisované cukrové třtiny ekologicky pěstované ve vysokohorské oblasti Sierra Mazateca. Jose Luis Carrera používá jedinečnou metodu „průběžného kvašení“ - každé ráno destiluje polovinu kvasné nádoby a odpoledne ji doplňuje čerstvou třtinovou šťávou bez přidání vody, kvasinek nebo jiných přísad. Likér je pak doplněn jemnou studenou extrakcí místní kávy, každoročně fermentovaným cukrem Panela a kořením, jako je skořice a sušené bylinky - maceruje se nejméně 30 dní.
Výsledkem je likér tmavě hnědé barvy s bohatě vrstvenou chutí. Výrazná káva, kořeněné tóny skořice, jemná vanilka, sarsaparilla a lehká bylinná hořkost - to vše při zachování lehké sladké struktury díky cukru Panela. Likér působí harmonickým dojmem, vyváženým mezi sladkostí, kořením a aromatickou třtinou.
Receptura má hluboké kořeny v dědictví regionu - café de olla se tradičně připravuje v hliněné nádobě s cukrem a skořicí. Paranubes interpretuje tento rituál v podobě likéru s důrazem na místní produkci třtiny a kávy. Výroba se zrodila z dědictví lihovarníka Carrera, který destiluje rum v pohoří Sierra Mazateca již po více než tři generace.
Lahve jsou stáčeny do lahví s 25 % obsahem alkoholu a objemem 0,7 l.





