Paranubes Caña Criolla je pravý mexický aguardiente de caña („neředěný rum“), který se vyrábí výhradně z místní odrůdy cukrové třtiny „Criolla“.
Tato pálenka se vyrábí ze 100 % čerstvé třtinové šťávy (bez vody a přísad), kvasí 24 hodin s místními kvasinkami a poté se 9 hodin destiluje v hybridním měděném destilátoru se šestiplášťovou měděnou kolonou. Pomocí pěti selektivních „řezů“ (85°, 80°, 65°, 20° a 5°) se dosáhne vyváženého profilu a výsledný destilát se stáčí do lahví s 54,6 % alkoholu bez přídavku vody.
Destilát se prezentuje v bohaté, nefiltrované podobě, s kořeněnými, travnatými a štiplavými tóny koření na nose, doplněnými tropickými tóny přezrálé třtiny. Na jazyku je chuť mimořádně čistá a zemitá, s masitými a slanými tóny, které ustupují intenzivní rákosové sladkosti s bylinnými podtóny - vysoká koncentrace pryskyřice a svěžesti typické pro odrůdu „Criolla“.
Paranubes vyrábí José Luis Carrera v Sierra Mazateca (Oaxaca), člen rodiny Mazateců, která pěstuje cukrovou třtinu již po generace. Značka vznikla v roce 2017 s cílem zachovat tradiční domorodou odrůdu aguardiente de caña a podpořit komunitu. Caña Criolla je jednodruhová verze, pravidelně vytvářená v limitovaných šaržích, aby představila jedinečný terroir nejčastěji se vyskytující místní třtiny - „criolla“ tvoří 85 % původní směsi Paranubes Blanco.





