Cachaça Pitú se vyrábí ve městě Vitória de Santo Antão v brazilském státě Pernambuco, regionální kolébce cukrové třtiny a cachaçy.
Značka vznikla v roce 1938 zakladatelskými rodinami Ferrer de Morais a Cândido Carneiro, které pojmenovaly značku podle místního potoka „Pitú“, známého díky sladkovodním krevetám, které se v něm hojně vyskytovaly. Dodnes je vedena čtvrtou a pátou generací rodiny, což podtrhuje kontinuitu tradičních rodinných hodnot.
Pitú se destiluje výhradně z čerstvé šťávy cukrové třtiny pěstované v místním půdním typu „massapê“. Každá láhev prochází jednostupňovou destilací, která je klíčová pro zachování aromatických vlastností.
Po destilaci Pitú zraje v dřevěných nádržích několik týdnů, což mu dodává jemnost a umožňuje vyvážit chutě. Tento proces zachovává jeho svěží a autentickou charakteristiku.
Pitú Cachaça nabízí svěží aroma cukrové třtiny, které doplňují jemné tóny zelené trávy a jemná stopa citrusové kůry.
Na jazyku je lehká a svěží, s výraznými tóny cukrové třtiny, citrusů a jemným bylinkovým charakterem, který připomíná estragon a tymián. Závěr je krátký až středně dlouhý, s jemně nasládlými a kořeněnými dozvuky.
Lahve jsou plněny s obsahem alkoholu 38 % a objemem 0,7 l.





