Jak připravit dokonalý punč!

Punč – nápoj, který spojuje svět
Punč má dlouhou historii a dodnes zůstává symbolem přátelství, tepla a společenských okamžiků. Jeho název pochází z indického slova pañch („pět“) – podle pěti základních ingrediencí: alkoholu, cukru, citrusů, vody a koření. Do Evropy se dostal v 17. století díky obchodníkům Britské Východoindické společnosti a rychle se stal oblíbeným na oslavách i v zimních zahradách. Ve střední Evropě se punč stal neoddělitelnou součástí adventu a vánočních trhů.
Tradiční bílý punč s vínem Di Camillo a Piccini
Ingredience (na cca 4 l):
-
750 ml Di Camillo Khora Grillo – jemné, svěží víno s květinovými tóny
-
250 ml Piccini Pinot Grigio Delle Venezie – pro vyváženou ovocnou kyselost
-
150 g cukru nebo 3 lžíce medu
-
3 citróny, 2 pomeranče nakrájené na plátky
-
2 skořicové tyčinky, 5 hřebíčků, kousek čerstvého zázvoru
-
250 ml Hochriegl Sekt Brut nebo Château Topoľčianky Sekt 1933 Cuvée Dry – dodá jemnou perličku
-
volitelně: 1 lžíce medu navíc na dochucení
Postup
1. Zahřej vína Di Camillo a Piccini v hrnci s cukrem a kořením (nevař, aby se neodpařil alkohol).
2. Přidej plátky citrónu a pomeranče a nech 10 minut louhovat.
3. Vmíchej rum nebo brandy.
4. Těsně před podáváním dolij Hochriegl Sekt nebo Sekt Topoľčianky 1933 pro jemné šumění.
5. Podávej teplé v sklenicích s plátkem pomeranče a skořicí.
Tip: Pro slavnostnější verzi použij Piccini Prosecco DOC Rosé Extra Dry Venetian Dress, které dodá punči lahodnou ovocnou plnost a elegantní charakter.
Nealkoholický punč s vínem Carl Jung
Tato varianta je osvěžující, vhodná pro děti, řidiče i ty, kteří nepijí alkohol.
Ingredience:
-
750 ml Carl Jung nealko Riesling nebo La Baume Saint Paul White Alcohol Free
-
500 ml jablečného džusu
-
500 ml pomerančového džusu
-
2 pomeranče a 1 citrón nakrájené na plátky
-
2 skořicové tyčinky, 4 hřebíčky, 1 lžíce medu
-
250 ml Hochriegl nealkoholického šumivého vína nebo perlivé vody
Postup:
1. Zahřej nealko víno Carl Jung nebo La Baume spolu s džusy a kořením.
2. Nech jemně povařit asi 5 minut a poté zchlaď.
3. Před podáváním přidej Hochriegl nealko sekt a ozdob plátkem pomeranče.
Tip: V zimě podávej horké v hrnečcích, v létě chlaď s ledem a mátou.
Exkluzivní variace: Červený punč s portským Taylor’s
Ingredience:
-
750 ml Taylor’s Fine Ruby Port
-
100 ml spiced rumu nebo brandy
-
150 g hnědého cukru
-
2 pomeranče, 1 jablko, 2 skořicové tyčinky, 5 hřebíčků, badyán
-
několik kapek vanilkového extraktu
Postup
1. Zahřej portské Taylor’s a červené víno Piccini s cukrem a kořením (nevař!).
2. Přidej rum, ovoce a vanilku.
3. Nech 10 minut odpočinout a podávej horké.
Servírovací tip: Ozdob kůrou z pomeranče a skořicovou tyčinkou – vůně je neodolatelná.
Punč – víc než jen nápoj
Punč není jen nápoj – je to rituál, který spojuje rodinu, přátele a dobrou náladu. Ať už zvolíte prémiová vína Di Camillo, Piccini, Taylor’s nebo nealko variant s Carl Jung, každé z nich dodá punči vlastní charakter a styl.
Na našem webu najdete také skvělé recepty na Svařené víno a Grog: