Rum Mezan Guyana Diamond 2003 pochází z legendární palírny Diamond v Guyaně, kde byl destilován tradičním způsobem pomocí dřevěných destilačních kotlů a destilačních kolon, původně z palírny Versailles. Destilace proběhla při relativně nízké síle, což je typické pro styl Demerara, a byl použit také původní kmen kvasinek lihovaru. Výrobce se řídí filozofií „The Untouched Rum“, tj. bez přidaných barviv, cukrů nebo filtrace.
Rum zrál výhradně v sudech po bourbonu z amerického bílého dubu. Proces probíhal ve dvou fázích – nejprve tropické zrání v Guyaně, poté pokračovalo zrání na evropském kontinentu, což umožňuje jemné zrání aroma a chutí s bohatším charakterem.
Vůně tohoto rumu je komplexní a elegantní, s tóny sušených citrusových plodů, tabáku, sladkého teplého dřeva, vanilky a medu. Chuť obsahuje jemné estery s nádechem koření – hřebíčku, skořice a jemným dubovým podtónem. K tomu se přidávají citrusové tóny.
Tento rum je ideální k pití čistý při pokojové teplotě, kdy nejlépe vyniknou jeho vrstvené aroma. Vyniká také v kombinaci s tmavou čokoládou, praženými mandlemi nebo jemnými doutníky.



