Mojito – ikonický kokteil s bohatou históriou, legendami a sviežou chuťou Kuby
Historie Mojita – jak vznikl legendární kubánský koktejl
Mojito, dnes jeden z nejoblíbenějších letních nápojů na světě, má své kořeny na slunné Kubě. Jeho počátky sahají až do 16. století, kdy anglický pirát Sir Francis Drake přistál na pobřeží Havany. V té době se jeho posádka snažila zmírnit nemoci jako kurděje a úplavici a připravila léčivý nápoj z aguardiente (předchůdce rumu), limetky, cukru a máty. Tento „elixír zdraví“ je považován za předchůdce dnešního Mojita.
Později, když se začaly vyrábět kvalitnější bílé rumy – hlavně díky značce Bacardi – byl aguardiente nahrazen a nápoj získal jemnější a svěžejší chuť. Mojito se stalo oblíbeným nápojem místních obyvatel i turistů a ve 20. století ho proslavil po celém světě Ernest Hemingway, který ho údajně pil v legendárním havanském baru La Bodeguita del Medio.

Odkud pochází název „Mojito“?
Etymologie slova Mojito není zcela jednoznačná. Někteří tvrdí, že pochází z afrického slova mojo, což znamená „kouzlo“ nebo „magický nápoj“. Jiní věří, že vzniklo ze španělského výrazu mojadito – „trochu mokrý“. Ať je pravda jakákoli, Mojito si právem udrželo pověst „kouzelného“ koktejlu, který dokáže osvěžit tělo i duši.
Zajímavosti o Mojitu, které jste možná nevěděli
-
Mojito bylo původně považováno za léčivý nápoj, protože limetová šťáva chránila námořníky před nedostatkem vitamínu C.
-
Ernest Hemingway se proslavil větou: „My Mojito in La Bodeguita, my Daiquiri in El Floridita.“
-
Při přípravě Mojita se listy máty nemají drtit na kaši – stačí je jemně promíchat, aby se uvolnily esenciální oleje.
-
Tradičně se Mojito připravovalo s mátou druhu hierbabuena, která roste přímo na Kubě a má jemnější, sladší chuť než běžná máta peprná.
Nejlepší recept na klasické Mojito
Chcete-li připravit pravé kubánské Mojito, zde je ověřený a autentický recept krok za krokem.

Nejlepší recept na klasické Mojito
Ingredience (na 1 sklenici):
-
50 ml bílého rumu (např. Bacardi Carta Blanca)
-
1 limetka (čerstvá šťáva – asi 30 ml)
-
2 čajové lžičky třtinového cukru nebo 20 ml cukrového sirupu
-
8–10 čerstvých listů máty (ideálně hierbabuena)
-
100–120 ml sodové vody
-
drcený led
-
snítka máty a plátek limetky na ozdobu
Postup:
-
Do vyšší sklenice vložte mátu, cukr a limetkovou šťávu.
-
Pomocí muddleru (tloučku na bylinky) jemně zatlačte listy – jen tolik, aby se uvolnila vůně.
-
Přidejte rum a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
-
Naplňte sklenici drceným ledem až po okraj.
-
Doplňte sodovou vodou a jemně promíchejte barovou lžičkou.
-
Ozdobte snítkou máty a plátkem limetky. Podávejte se slámkou.
Tipy, jak připravit dokonalé Mojito
-
Používejte čerstvou limetku. Limetková šťáva z lahve nikdy nenahradí tu pravou chuť.
-
Nepřehánějte to s mátou. Příliš silné drcení způsobí hořkost.
-
Sodovka musí být ledově studená. Jen tak zachová osvěžující efekt.
-
Vyberte kvalitní rum. Lehký bílý rum nejlépe zdůrazní rovnováhu limetky a máty.

Variace Mojita, které stojí za vyzkoušení
-
Jahodové Mojito – přidejte pár rozmačkaných jahod pro ovocnou letní verzi.
-
Mango Mojito – exotická kombinace, která okouzlí svou sladkostí.
-
Dirty Mojito – použijte zlatý rum místo bílého pro plnější chuť.
-
Virgin Mojito – nealkoholická varianta s více sodovkou a trochou mátového sirupu – ideální na horké dny.
Proč je Mojito věčná klasika
Mojito je víc než jen koktejl – je to symbol svobody, léta, hudby a Kuby. Jeho vyvážená kombinace sladkosti, kyselosti a svěžesti máty z něj dělá neodolatelný nápoj, který si získal srdce lidí po celém světě. Ať už si ho vychutnáváte na pláži v Havaně nebo na terase doma, Mojito vám vždy přinese kousek karibské pohody.
Vyzkoušejte naše recepty na další míchané nápoje:
Bloody Mary – recept krok za krokem
nebo