Naga Java Reserve je indonéský tmavý rum z destilerie Naga na ostrově Java. Má objem 0,7 l, obsah alkoholu 40 % a nabízí autentický zážitek vycházející z tradičních asijských technik fermentace a destilace.
Rum se vyrábí fermentací směsi melasy z cukrové třtiny a kvasnic ze sladké červené rýže v teakových kádích, až do dosažení přibližně 12 % alkoholu. Poté se toto „cane wine“ destiluje dvěma způsoby: 52 % se dvakrát destiluje v tradičních čínských kotlích na 60 – 65 % ABV a 48 % pomocí kolonové destilace na 92 %.
Tento kombinovaný postup poskytuje vyvážený, komplexní destilát s jemnou plností. Historie Batavia Arrack – což je původní název pro indonéské destiláty – sahá až do 17. století a výrazně formovala kulturu domácí výroby rumu. Destilerie obnovuje tuto dlouhou tradici na severu Jávy.
Rum nejprve zraje 3 roky v sudech z jati (teakového dřeva), což mu dodává exotické kořeněné tóny, dřevité a kouřové podtóny. Následně stráví 4 roky v sudech z amerického dubu po bourbonu, které mu dodávají jemné tóny vanilky, karamelu a sladké dřevité nuance.





