Lepanto Pedro Ximénez Solera Gran Reserva je výjimečná španělská brandy z oblasti Jerez de la Frontera, která v sobě spojuje tradiční řemeslné postupy a jedinečný charakter sherry.
Vyrábí se výhradně z odrůdy hroznů Palomino Fino pěstovaných v Jerezu a destiluje se ve dvou měděných destilačních přístrojích typu Charentais, což je i v rámci samotného regionu vzácné. Po dvojité destilaci se získá tzv. „holanda“ – nejčistší část destilátu, která je základem pro tuto brandy.
Zrání probíhá tradičním systémem Solera v sudech z amerického dubu o objemu 600 litrů. Lepanto PX nejprve zraje 12 let v sudech po suchém sherry Tio Pepe a následně další 3 roky v sudech po 30-letém sladkém sherry Pedro Ximénez. Tento proces dodáva brandy hlboký a komplexní charakter, který je výsledkem dlouholetého zrání a pečlivého výběru sudů.
Výsledkem je brandy s bohatým aromatickým profilem a jemnou, sladkou chutí. Svou elegancí a komplexností je ideálním digestivem, který se nejlépe vychutná při pokojové teplotě v brandy sklenici, případně v kombinaci s kvalitním sýrem, jako je gouda, nebo s jemnou doutníkem.




