Balvenie 19 letá Week Of Peat
Výslovnost: {Balvny}19 letá whisky Balvenie - Week Of Peat je součástí edice The Balvenie Stories. Jedná se o limitovanou edici kouřové whisky, což je pro tuto palírnu neobvyklé, protože je tradičně známá svou sladkou chutí.
Nápad vyrobit kouřovou whisky vznikl v roce 2002, kdy se rozhodli zjistit, jak kouř ovlivní charakter této whisky. Namísto toho, aby přešli na trvalou výrobu kouřové whisky, se rozhodli zavést tradici „Week of peat“, během které vyrábějí kouřový destilát. To se koná těsně před každoroční údržbou a čištěním kotlů, aby se zabránilo „kontaminaci“ jejich klasického destilátu kouřovým. Při výrobě whisky používají rašelinu z regionu Highland (Vysočina), která vede k vzniku zemitějšího destilátu.
Výsledná whisky vznikla pod dohledem Malt Master’s Apprentice - Kelsey McKechnie, která pokračuje v odkazu Davida C. Stewarta. Je plněna do lahví po 19 letech zrání v kombinaci sudů po bourbonu a sudů po sherry Oloroso, s obsahem alkoholu 48,3 % ABV. Je barvená, ale plněna bez studené filtrace.
Vůně vás překvapí jemným, ale znatelným rašelinovým kouřem spojeným se sladkými tóny vanilky, medu a citrusových plodů. Chuť je elegantní a hladká, dochuť je středně dlouhá. Ve whisky ucítíte zemitý kouř, sladký med, krémovou vanilku, skořici, černý pepř a náznak citrusové kůry.
Podle recenzí má whisky bohatou konzistenci, ale zachovává si svůj jemnější styl s nádechem rašeliny. Nejlépe se vychutná čistá při pokojové teplotě, aby se rozvinuly vrstvy kouře, sladkosti a koření. Jedna nebo dvě kapky vody mohou odhalit vyšší ovocnost a hřejivý kořeněný charakter. Díky své rafinovanosti se whisky skvěle hodí jako digestiv nebo prémiový dárek.





