Equiano je unikátní afro-karibský neslazený melasový rum. Tento blend je smíšený z melas pocházejících z lihovarů Gray's na africkém ostrově Mauricius a Foursquare na ostrově Barbados.
Rum nejprve 10 let zraje na Mauriciu v sudech z francouzského dubu Limousin a sudech z koňaku. Potom ho přepraví na Barbados, kde ho smíchají s rumem, který zrál minimálně 8 let v bourbonových sudech na Barbadosu.
Rum je pojmenován po nigerijském spisovateli Olaudahovi Equiano, který byl významným aboliconistom, cestovatelem a jedním z prvních bojovníků za svobodu otroků v Africe. Obchodováním s rumem se Olaudah vykoupil z otroctví a mohl se tak věnovat hnutí za osvobození otroků. I proto společnost, která vyrábí rum (Equiano Rum Co) věnuje určité procento zisků na podporu rovnoprávnosti.
Equiano se výlučně míchá a plní do lahví v lihovaru Foursquare na Barbadosu.
Vůně: jemná příjemná vůně pomeranče a tropického ovoce.
Chuť: jemně sladká chuť pomeranče, karamelu, máslové sušenky a rozinek.
Závěr: kratší, méně intenzivní, ale jemný. Jemný nádech dubu, anýzu, papriky a hořké pomerančové kůry.
Equiano Light Rum je mladý bílý afro-karibský rum, který vytvořily dvě autority ve světě rumu, Ian Burrell a Richard Seale. Je spojením jemně zralého melasového rumu z karibského ostrova Barbados z uznávané místní destilérky Foursquare Rum Distillery a čerstvé šťávy z cukrové třtiny z afrického ostrova Mauricius, kterou vyrobila Gray's Distillery. Je to rum, který je dokonalou ukázkou toho, že i mladé a bílé rumy mohou být stejně sofistikované jako roky zrající tmavé rumy. V chuťovém profilu se rozvíjí typická trávově-rostlinná chuť rumů ze šťávy z cukrové třtiny, tropického ovoce, jemné suché tóny dubového dřeva s dominující vanilkou a citrusovou kůrou.
Equiano Light Rum si nejlépe vychutnáte v klasických koktejlech.
Doporučujeme ho zejména jako základ koktejlu Daiquiri.
Barva: bledý odstín zlaté
Vůně: harmonická a vyvážená, čerstvá cukrová třtina, vanilka, suché dubové dřevo a náznaky zemitých a bylinných tónů typických pro rum ze šťávy cukrové třtiny, po "rozležení" se ve sklenici objevuje i jemná vůně tropického ovoce, citrusového oleje a zelených jablek
Chuť: cukrová třtina, tropické ovoce, citrusová kůra, zelené jablka, hrušky, vanilka a jemné dubové dřevo
Závěr: dominuje "barbadoský" komponent, jemný náznak dubového dřeva, úvodní sladké tóny rumu postupně přecházejí do citrusové kůry, vanilky, bílého pepře a sladkých kořenin